Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Veldwerk is als een jamsessie”

“Veldwerk is als een jamsessie”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. Het is voor het eerst dat er een geluidskamer is ingericht voor een promotieplechtigheid. Dat gebeurde afgelopen vrijdagochtend – op de begane grond van de Minderbroedersberg - tijdens de verdediging van het proefschrift van cultuurwetenschapper Hein Schoer, die ook verbonden is aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

In de geluidskamer hoorden bezoekers Schoers opname Two Weeks in Alert Bay, die hij maakte op een schiereiland in het westen van Canada waar de Kwakwaka’wakw wonen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. De Duitse promovendus – tevens musicus en geluidstechnicus -verbleef er twee weken en nam niet alleen de lokale zang op maar ook gesprekken, onderwijs in de klas, en omgevingsgeluiden. “Via deze soundscapes probeer ik de cultuur en het dagelijks leven van de Kwakwaka’wakw akoestisch te verbeelden”, zegt Schoer. “Het is een moderne cultuur met televisie, koelkasten en coca cola. In de opnames hoor je daarom ook auto’s voorbij rijden.”

Schoer werkt op het snijvlak van kunst, wetenschap en museumeducatie waarbij geluid centraal staat. De compositie is permanent te beluisteren in de speciaal ontworpen sound chamber van het Nordamerika Native Museum (NONAM) in Zürich. De cultuurwetenschapper bedacht een eigen veldwerkmethode, de Session Musician’s Approach, waarin samenwerking een cruciale rol speelt. Alle geluidsmateriaal is samen met de lokale bevolking verzameld en samengesteld. De gezaghebbende antropoloog die een stam in kaart komt brengen, is verleden tijd. Schoer vergelijkt zijn aanpak met een jamsessie, waarbij muzikanten met verschillende achtergronden al improviserend een muziek maken.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)