Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoogleraar Corine de Ruiter berispt, hoger beroep volgt

Hoogleraar Corine de Ruiter berispt, hoger beroep volgt

Photographer:Fotograaf: archief

Geen wederhoor, “professionele onafhankelijkheid” niet bewaard

MAASTRICHT. Hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter is door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg berispt, zo meldde de Volkskrant vandaag. Zij heeft valse beschuldigingen van een moeder die beweerde dat haar ex-man hun zoon mishandelde en misbruikte, in een rapport opgenomen zonder de vader te horen. Het tuchtcollege oordeelt dat zij door haar gedrag en rapportages de “vechtscheiding op scherp heeft gesteld”.

De moeder van de nu zevenjarige zoon heeft het contact tussen vader en zoon jarenlang gefrustreerd. Ze schakelde meerdere deskundigen in om te bewijzen dat haar ex-man het kind misbruikte, mishandelde en verwaarloosde, aldus de Volkskrant. Het gaat naast De Ruiter om econoom Arnold Heertje en Paul Pollmann, arts en oprichter van een adviesbureau voor kindermishandeling. Deze laatste schreef volgens de tuchtrechter een ondermaats rapport over de zaak wat hem uiteindelijke op een schorsing kwam te staan. De Ruiter, die Pollmann opleidde en volgens het tuchtcollege een nauwe band met hem heeft, noemt zijn conclusies echter “genuanceerd en weloverwogen”. Al wijst ze ook duidelijk op de beperkingen van Pollmanns onderzoek: de meeste bronnen zijn van moederszijde. Het college vindt dat zij op zijn minst melding had moeten maken van haar band met Pollmann.

Het medisch tuchtcollege stelt verder dat de Maastrichtse hoogleraar forensische psychologie in haar rapportages “ ten onrechte heeft gesuggereerd dat de zoon is mishandeld en misbruikt door zijn vader”.

Ook het feit dat zij het tv-programma Zembla waarschuwde toen de redactie de vader wilde interviewen over vechtscheidingen, wordt haar verweten. Zij zou hebben gezegd dat het om een misbruikzaak ging en niet om een vechtscheiding. Ze heeft hierdoor haar “professionele onafhankelijkheid niet weten te bewaren”. Het tuchtcollege concludeert dat ze “ernstig in gebreke is gebleven” en dat mede door haar toedoen de vechtscheiding “verder is geëscaleerd en op scherp gesteld”.

De Ruiter laat Observant weten dat ze niet via de media zal reageren. Zij heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak.

In het Volkskrantartikel stelde ze wel dat dit soort zaken niet bij een Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg thuishoort. “Dit was een gedragskundig rapport, waarbij je een analyse maakt op basis van het beschikbare dossier. Dat is iets anders dan een individuele behandelrelatie van een therapeut met een cliënt.” Het tuchtcollege ziet dit anders.

De moeder is eind 2013 uit het ouderlijk gezag gezet, de zoon – die zijn vader 3,5 jaar niet had gezien - woont nu bij hem. Hij heeft het volledige gezag.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)