Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vijf Vidi’s voor de UM

Vijf Vidi’s voor de UM

MAASTRICHT. Vijf wetenschappers hebben een Vidi-beurs ontvangen van onderzoeksfinancier NWO. Dat is al jaren niet meer gebeurd. In de vorige rondes varieerde de Maastrichtse oogst van nul tot twee.

Vidi- beurzen zijn belangrijk voor de verdere carrière van wetenschappers. Ze krijgen 800 duizend euro om een eigen onderzoekslijn op poten te zetten. Bovendien kunnen ze met de subsidie aantonen dat ze succesvol zijn in het werven van fondsen.

Van de vijf  Maastrichtse winnaars zijn er drie verbonden aan de faculteit Health, Medicine and Life sciences: Ingrid Dijkgraaf (Biochemie), Joris Hoeks (Humane Biologie) en Blanche Schroen (Cardiologie). De overige twee doen respectievelijk onderzoek aan de School of Business and Economics en de faculteit psychologie en neurowetenschappen: Nils Kok (Finance) en Federico De Martino (cognitieve neurowetenschappen).  

De Universiteit van Amsterdam heeft dit keer een grote klapper geslagen en sleepte negentien beurzen binnen. De Universiteit Utrecht, die het altijd goed doet, telt er dertien. In totaal vielen 88 wetenschappers in de prijzen, van de 540 die een aanvraag op de bus hadden gedaan.

De lage slaagkans is NWO en de universiteiten al jaren een doorn in het oog. Niet alleen besteden veel wetenschappers en reviewers tijd aan een onderzoeksplan waar geen geld voor is, ook moeten beoordelaars heel veel aanvragen afwijzen.

In een poging de toeloop te verminderen heeft NWO vorige keer de spelregels aangepast. Wetenschappers mogen nog maar twee maal een aanvraag indienen voor een Vidi-subsidie, zodat ze misschien iets voorzichtiger met hun kans omspringen. Maar die ingreep mocht kennelijk niet baten.

Maurice Timmermans/HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)