Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Antirookvaccin werkt niet

Antirookvaccin werkt niet

MAASTRICHT. Tien jaar geleden waren de verwachtingen torenhoog, maar nu blijkt dat het antirookvaccin NicVax een doodlopende weg is. Na een jaar bleken niet meer rokers gestopt dan de proefpersonen die een placebo kregen.

“We hebben er vanaf 2003 aan gewerkt, het heeft veel energie en tijd gekost, we verwachtten er een hoop van, de motivatie van de proefpersonen was groot, sommigen hoopten dat ze met een ‘spuitje’ van het roken af zouden zijn, maar goed, het is nu eenmaal inherent aan onderzoek dat je niet weet wat eruit komt.”

Dat zegt prof. Onno van Schayck die het Maastrichtse onderzoek leidde, in samenwerking met het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam. Het project bestond uit neuroimaging (waarvoor in 2006 nog 8 ton aan ZonMw-subsidie, waaronder een TOP-subsidie, werd binnengesleept), een ethisch onderzoek en een gecontroleerd experiment. Daarin kregen alle 558 rokende proefpersonen twaalf weken lang de antirookpil (varenicline) plus een jaar lang ondersteunende gesprekken. De helft van de proefpersonen werd bovendien ingeënt met het vaccin NicVax, de rest kreeg een placebo.

Dit drieledige pakket leek de beste garantie om gestopte rokers te behoeden voor terugval, maar de resultaten laten er geen twijfel over bestaan. In beide groepen bleken na een jaar net zoveel rokers gestopt, vaccinatie had dus geen meerwaarde. In totaal stopte 30 procent van de proefpersonen. Dat is iets meer dan normaal; in soortgelijke studies ligt dat meestal op een kwart. Van Schayck verklaart dit mede door de hoge verwachtingen van de deelnemers. De uitkomsten zijn deze week online gepubliceerd, verspreid over drie artikelen, in het gezaghebbende Britse vakblad Addiction.

Harvard

De bevindingen zijn in zekere zin opmerkelijk, omdat het vaccin bij ratten en konijnen wel degelijk werkte. De dieren raakten verslaafd en kickten af met behulp van het vaccin. Het onderliggende mechanisme werkt wel, verzekert Van Schayck, wat ook bleek uit een vroege Maastrichtse pilotstudie bij mensen: het vaccin stimuleerde de aanmaak van antilichamen. En het zijn deze antilichamen die zich binden aan nicotine waardoor die niet meer in de hersenen terechtkomen, er geen dopamine vrijkomt, geen bevrediging optreedt en daarmee ook geen lichamelijke verslaving.

Wat kan er mis zijn gegaan? “Ik vermoed dat de binding met de nicotinemoleculen niet sterk genoeg was. We hebben net geld van ZonMw gekregen om dit verder uit te zoeken. Dat doen we samen met onderzoekers in Ottawa, die hierin gespecialiseerd zijn.” Bovendien zijn we in gesprek met een groep immunologen uit Harvard, die experimenteren met iets nieuws: nano-partikels. Verwerkt in een vaccin kunnen die het lichaam waarschijnlijk beter prikkelen om antilichamen aan te maken, met als gevolg dat ze sterker binden aan nicotine.”

Nicotinevervangers

Vaccinatie met NicVax is in ieder geval een doodlopende weg, zegt Van Schayck. “We zagen weliswaar dat een deel van de proefpersonen beter reageerde op het vaccin, degenen die de meeste antistoffen aanmaakten, maar zelfs deze groep had  er te weinig baat bij.” Nabi, het bedrijf dat NicVax had ontwikkeld, heeft er eveneens de brui aan gegeven. Het is overgenomen door een Australische onderneming. Niet alleen NicVax maar ook drie andere antirookvaccins, die in de afgelopen drie jaar zijn getest, flopten.

Hulp bij stoppen met roken - nicotinevervangers in combinatie met ondersteuning - werkt wel. In 2011, toen deze hulp door verzekeraars werd vergoed, stopten twee keer zoveel mensen als in 2010. Vooral de stevige rokers hadden er baat bij, wijst een studie van Gera Nagelhout uit, onderzoeker bij UM-instituut Caphri. Een mediacampagne maakte de bevolking destijds attent op de vergoeding. In 2012 is de tegemoetkoming in de kosten geschrapt en in 2013 weer ingevoerd. Alleen blijken nu minder mensen hiervan op de hoogte. Daarom pleit Nagelhout voor een nieuwe mediacampagne. 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2014-09-13: Frank van Beek
Verdomd jammer !!
Ik heb er jaren op gewacht en hoopte op deze manier van die rot verslaving af te komen en zat er echt op te wachten.
2017-12-20: Hellen
Ik heb meegedaan en had niet de placebo maar het echte vaccin. Het is nu dec 2017 en ik ben nog steeds gestopt en ben er helemaal van af. Ik ben er van overtuigd dat dit komt door het vaccin.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)