Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM start eerste Sustainable Finance master ter wereld

UM start eerste Sustainable Finance master ter wereld

Photographer:Fotograaf: archief sustainability forum Zurich

MAASTRICHT. De een heeft geen auto, de ander woont in een aardgasvrij huis. En ze eten ook wel eens eerlijke chocolade en drinken fair trade koffie. “Niemand is over de hele linie duurzaam, ook bedrijven niet”, vertellen Jaap Bos en Jeroen Derwall, als universitair hoofddocent en universitair docent verbonden aan het departement Finance van de School of Business and Economics. Na de zomer start ‘hun’ masterstudie Sustainable Finance. Wereldwijd de enige in zijn soort.

Onderzoek naar duurzaamheid in de financiële sector is in Maastricht al tien jaar business as usual. “Wij werken samen met banken, pensioenfondsen en verzekeraars: hoe kan een financiële instelling én winst maken, én de aandeelhouders tevreden stellen, én duurzaam opereren.” Het gaat om vragen als: hoe kan een pensioenfonds de beleggingsportefeuille vergroenen? Wat is verantwoordelijk lenen? Wat is de winst als een bedrijf zijn gebouw isoleert, voorziet van led lampen, zonnepanelen, enzovoort? Moet een bank klanten die duurzaam willen beleggen anders benaderen dan de anderen?

Wat betreft die laatste vraag:  “Er zijn drie soorten klanten, blijkt uit onderzoek. Zij die puur voor duurzaam gaan en bijvoorbeeld beleggen bij de ASN bank. Zij die op een feestje goede sier willen maken en daarom duurzaam investeren. En zij die hun risico willen spreiden en daarom ook in een duurzaam fonds beleggen. Je moet ze alle drie anders benaderen, dat begint al op de website. Bij de eerste groep past een groene achtergrond. En je zult drie verschillende duurzame producten moeten aanbieden.”

Ook keken de Maastrichtenaren naar microkredietinstellingen. Wie is het meest efficiënt: het bedrijf dat zich puur richt op winst? Zij die zich inzetten voor goede doelen, of de ondernemers die zowel winst willen maken als een goed doel willen dienen? Wat blijkt: degene die alles wil, haalt de minste winst. Bos: “Het blijkt heel moeilijk om twee ballen in de lucht te houden. Wat betekent dit onderzoek nu voor de praktijk? Als een pensioenfonds winst wil halen, steek het zijn geld niet in een bedrijf dat twee ballen in de lucht wil houden. Dan kiest het voor de onderneming die óf puur voor de winst gaat, óf puur voor het goede doel.”  

Finance stond aan de wieg van het onderzoeksinstituut European Centre for Corporate Engagement, en het duurzame bedrijf  Global Real Estate Sustainability Benchmark en kreeg meerdere prijzen voor haar onderzoek. Finance-medewerkers geven al onderwijs aan het werkveld in de vorm van webseminars en starten nu een master voor studenten die geïnteresseerd zijn in de wisselwerking tussen finance en duurzaamheid. “Er is vraag naar binnen de sector. We mikken in het eerste jaar op 25 studenten. Die volgen onderwijsgroepen, lopen mee in de vakgroep, wonen webseminars en onze jaarlijkse conferentie bij, krijgen de kans om stage te lopen bij een van onze partners. Onze invalshoek is steeds de belegger, het pensioenfonds, de bank, verzekeringsmaatschappij.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)