Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Inzicht in het creatieve proces

Inzicht in het creatieve proces

Tussen kunst en wetenschap

Wie: Barbara Beckers, cultuurhistoricus

Film: Reaching for the Moon (2013)

Voor wie: studenten cultuurwetenschappen

De film Reaching for the Moon, over een periode uit het leven van de Amerikaanse dichteres Elizabeth Bishop, begint met een van haar gedichten: One Art. “Misschien wel het mooiste gedicht wat er bestaat”, aldus cultuurhistoricus en dichteres Barbara Beckers. “De hele film is aan dit gedicht opgehangen. In het begin zit Bishop met een vriend op een bankje in New York. Ze heeft het al geschreven, maar heeft het gevoel dat er nog iets ontbreekt. Twintig jaar later is het eindelijk af.”

In die tijd is er heel wat gebeurt. Bishop, die niet weet wat ze met haar leven aan moet, is op uitnodiging van een jeugdvriendin naar Brazilië gegaan. Daar wordt ze verliefd op de lesbische partner van haar vriendin; de architecte Lota de Macedo Soares. “In de eerste plaats is het een liefdesverhaal. We zien hoe de liefde tot stand komt en ook weer afbrokkelt. Tegelijkertijd krijg je inzicht in haar creatieve proces. Je ziet hoe ze al die bagage nodig had om dit gedicht te schrijven, zonder alles helemaal terug te voeren op haar leven.”

Beckers hoopt dat studenten door de film geïnteresseerd raken in poëzie en het werk van Bishop. “Veel mensen vinden poëzie te abstract. Deze film laat zien hoezeer het samenhangt met het leven.” Ook de combinatie van liefde en kunst én de liefde voor kunst speelt een belangrijke rol in de film. “Veel studenten gaan cultuurwetenschappen doen omdat ze van kunst houden. Soms ben ik bang dat die onbevangen liefde verdwijnt door de analyserende blik waarmee we tijdens colleges naar kunst kijken. Deze film gaat heel erg over die passie.”

Voor wie net als Beckers lesbisch is, heeft Reaching for the Moon nog een andere laag. “Veel films over lesbische liefde, al heb ik La Vie d’Adèle nog niet gezien, gaan over een coming out en hoe lastig dat allemaal is. Hier doen ze er helemaal niet moeilijk over. Bishop vraagt in het begin aan haar jeugdvriendin hoe er in Brazilië tegenaan gekeken wordt en verder wordt er niet meer over gepraat. Het is gewoon een liefdesverhaal, toevallig tussen twee vrouwen. Dat vond ik zo’n verademing. Dat het dus níet altijd een punt hoeft te zijn. Dat had ik graag gezien toen ik twintig was.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)