Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Strategisch samenwerken in de arena

Strategisch samenwerken in de arena

Wie: Wynand Bodewes, chief entrepreneurship officer, senior lecturer

Film: Gladiator (2000)

Voor wie: Studenten School of Business and Economics

Gladiator is een Amerikaanse spektakelfilm die zich afspeelt in de Romeinse tijd. Hoofdrolspeler Russell Crowe, in de arena, vechtend voor zijn leven, bebloed, tussen beesten, zwaarden en schilden? Bij menigeen gaat vast een lichtje branden.
Crowe (Romeinse generaal Maximus) ontkomt aan een moordaanslag; zijn vrouw en kind worden wel gedood. Hij wordt vervolgens gevangen genomen en getraind als gladiator. Uiteindelijk staat hij in de arena oog in oog met degene die hem dood wilde: de keizer van Rome.

Wynand Bodewes, chief entrepreneurship officer en senior lecturer bij het Maastricht Centre for Entrepreneurship, zag in een ver verleden deze film van regisseur Ridley Scott en bleef haken op één specifieke scène die hij gebruikte om een concept te verduidelijken in zijn vak strategisch management aan de Rotterdam School of Management, zijn vorige werkgever. “Er is een moment dat een aantal gladiatoren tegen elkaar moeten vechten in de arena. Het is ‘Ieder voor zich, God voor ons allen’. Maar wat je ziet is dat sommigen groepjes gaan vormen, gelegenheidscoalities. Mensen, die eigenlijk concurrenten van elkaar zijn, pakken zich samen. In dit geval uit lijfsbehoud. Voor studenten is het lastig voor te stellen – zeker omdat ze nog geen werkervaring hebben – waarom bedrijven in ‘strategische groepen’ gaan samenwerken met concurrenten. Je zou toch denken dat ze liever alleen verder gaan, alleen proberen krachtig genoeg te worden. Maar je ziet, met de filmscène ter verheldering, dat een tijdelijk bondgenootschap van grote waarde kan zijn.”

Een bekend praktijkvoorbeeld van zo’n strategische groep is de alliantie van Apple, Motorola en IBM, in 1991 opgericht om samen een chip te ontwerpen. “Om computergigant Intel aan te kunnen, slaan Apple, Motorola en IBM de handen ineen. Zo’n chip is extreem kostbaar. Afzonderlijk zijn de bedrijven te klein, hebben ze niet genoeg geld.” Allianties, zegt Bodewes, komen vaak voor in de technologiesector, juist omdat het gaat om “risicovolle” producten.
Zelfs in de universitaire wereld opereert men in strategische groepen. “Universiteiten werken samen om goede internationale studenten te werven voor sommige masteropleidingen. Als je als groep op deze wijze samen optrekt, ga je elkaar versterken, is er meer slagkracht, en dat levert waarschijnlijk ook meer (of betere) studenten per universiteit op.”

In Rotterdam, waar Bodewes zo’n 400 studenten toesprak in een collegezaal, werkte het Gladiator-fragment verhelderend. In Maastricht doceert hij geen Strategisch Management. “Voor mijn ondernemerschapsonderwijs gebruik ik wel andere korte filmpjes maar vooral veel casuïstiek. Dan is het voor studenten ook al makkelijker om te begrijpen waar het in de wetenschappelijke literatuur om draait en hoe die inzichten je kunnen helpen in het starten en groeien van nieuwe bedrijvigheid.”

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)