Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wat zit er in het Poolse wijwater?

Wat zit er in het Poolse wijwater?

Film: In the name of

Het verhaal: Op het Poolse platteland bestiert de geëngageerde priester Adam (Andrzej Chyra) een reïntegratiecentrum voor jeugddelinquenten. Grofgebekte rouwdouwers zijn het, maar ze hebben respect voor Adam, die met hen rookt, drinkt en voetbalt, maar ze ook in het gareel weet te houden. Wat echter niemand binnen de traditionele plattelandsgemeenschap weet, is dat de onlangs uit Warschau overgeplaatste Adam al jarenlang door homoseksuele verlangens wordt verteerd. De komst van een platinablonde nieuweling in het centrum zet een reeks dramatische gebeurtenissen in gang.

In je mooiste soutane naar het filmtheater, want:

- Het is onduidelijk wat er tegenwoordig in het Poolse wijwater zit (behalve een hoop gevaarlijke bacteriën natuurlijk), want het bloedmooie zwart-wit pareltje Ida (over een jonge non die een familiegeheim ontdekt) is nog maar amper uit de Nederlandse bioscopen verdwenen, of er verschijnt alweer een nieuwe Poolse prachtprent in de zalen. Een impressionistische, broeierige film, die durft te vertrouwen op de kracht van veelbetekenende stiltes en terloopse confessies, en doordrenkt is van een indringende, onderhuidse homo-erotische spanning.

- Drie jaar na het verguisde Elles – een film met een op zijn zachtst gezegd nogal omstreden feministische kijk op prostitutie – revancheert filmmaakster Malgorzata Szumowska zich met deze knappe film over homoseksualiteit en het priesterschap. Daarbij kiest ze gelukkig niet voor een voorspelbare antiklerikale koers, maar maakt ze op subtiele wijze invoelbaar wat er kan gebeuren als je niet aan je seksuele verlangens durft toe te geven.

Aan jouw lijf geen Poolonaise, want:

- Het is vooral de impressionistische eerste helft van In the name of die overtuigt; daarna neemt de film een nogal banale melodramatische afslag.

- Hoofdrolspeler Andrzej Chyra is een charismatisch acteur, maar zijn zwakke punten worden pijnlijk zichtbaar in twee scènes waarin hij emotioneel instort. De eerste keer – als hij stomdronken met een foto van Paus Benedictus danst terwijl Band of Horses uit de luidsprekers knalt – is nog wel geestig, maar vooral de tweede scène, waarin hij via skype aan zijn zus zijn homoseksualiteit opbiecht, is theatraal en pijnlijk onecht.

Het salomonsoordeel: In the name of is een film die eerbied afdwingt, maar geen devotie.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)