Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het begin

Het begin

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Lang, heel lang geleden, toen ik nog geen bier lustte, begon ik met mijn studie in Maastricht. Mijn eerste echte eigen kamer had ik zachtroze en mintgroen geverfd. Hier dacht ik over na toen ik vorige week de laatste afspraak met mijn scriptiebegeleider had gehad. Ik dacht: nu verdwijn ik definitief uit het Maastrichtse straatbeeld.

De groen met roze muren van die eerste kamer werden al snel met watervaste stift ondergekalkt en in die kamer stond het eerste kratje bier dat ik ooit had gekocht. Toen ik verhuisde naar het dispuutshuis vond ik onder mijn kledingkast nog een hele berg rijst: dat hadden we op mijn verjaardag gebruikt als confetti.

Ik liep voor de allerlaatste keer door Maastricht en het enige waar ik aan kon denken was mijn allereerste kamer. Ik dacht niet aan mijn dispuut waar ik jaren deel van had uitgemaakt, niet aan mijn senaatsjaar, niet aan mijn eerste echte studentenvriendje, niet aan mijn tweede en niet aan degenen daar tussenin. Ik dacht niet aan de Feesfebrik en aan de broodjes haring die je om vijf uur ‘s ochtends al op de markt kunt halen.

Mijn eerste echte studentenkamer. Ik was al om 7 uur ‘s ochtends met mijn moeder vertrokken, want Maastricht was heel ver weg. Achter de auto hing een aanhanger met mijn hoogslaper erin. Ik had op een wit A4-tje een plattegrond getekend, zo wilde ik mijn kamer inrichten. Maar de schaal klopte niet en dus werd mijn kamer compleet anders. Mijn moeder lapte de ramen en zette een kopje thee dat we samen opdronken.

“Nu gaat het allemaal echt beginnen,” zei ze en vertrok zonder mij.

Die avond verbrandde ik een slavink in mijn gloednieuwe koekenpan. De aardappels waren half rauw. Zo zat ik aan mijn eerste echte eigen eettafel terwijl er een fanfare langs mijn raam liep. Ze speelden de carnavalsversie van ‘Eye of the tiger’.

Voor het eerst was ik helemaal alleen in een vreemde stad. Maar ik dacht er alleen maar aan hoe verschrikkelijk lelijk die combinatie van zachtroze en mintgroen eigenlijk was.

 

AMoraal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)