Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Politiek heeft invloed op ieders leven

Politiek heeft invloed op ieders leven

Tussen kunst en wetenschap

Wie: Sophie Vanhoonacker, hoogleraar administrative governance

Film: La Meglio Gioventù (2003)

Voor wie: studenten European Studies

La Meglio Gioventù volgt twee Romeinse broers vanaf het moment dat ze eindexamen doen. “De film gaat over vriendschap, liefde en geluk. We zien ze volwassen worden, trouwen, scheiden. Het belang van de familie staat voorop, ondanks kleine fricties”, vertelt politicoloog Sophie Vanhoonacker. “Aan de ene kant gaat de film echt over deze Italiaanse familie. Aan de andere kant is het een politieke film die onderwerpen als terrorisme, corruptie en werkeloosheid behandelt. Het leven op microniveau is mooi verweven met wat er speelt op meso- en macroniveau. Dat maakt het een heel rijke film.”

Ook in het echte leven is het belangrijk te beseffen dat ieders leven wordt beïnvloed door de politiek, vindt Vanhoonacker. “We leven in een tijd waarin veel mensen niet gaan stemmen. Maar je zit niet op een eilandje. De buitenwereld heeft invloed op je leven. Mensen moeten de moeite nemen om een politiek standpunt in te nemen. Je hoeft niet zelf de politiek in te gaan, maar neem wel je verantwoordelijkheid en ga stemmen.”

De film laat ook zien hoe mensen kunnen worstelen met hun idealen. “Hoe ver ga je om die te realiseren? Een van de broers is in zijn studententijd heel idealistisch. Hij leert een actieve linkse vrouw kennen en trouwt met haar. Hij strijdt voor zijn idealen binnen de gevestigde orde, in de kliniek waar hij als psychiater werkt. Zij bewandelt de radicale weg en wordt lid van de Rode Brigades (een Italiaanse extreem-linkse terroristische organisatie, red.).” Vanhoonacker ziet studenten ook worstelen met ethische kwesties. “Stel je werkt als lobbyist in Brussel en moet een tabaksfabrikant verdedigen. Veel van hen hebben idealen, maar kun je die ook trouw blijven in je werk later?”

La Meglio Gioventù is een lange zit. De film was oorspronkelijk bedoeld als vierdelige miniserie en duurt zes uur. “Te lang voor een avond”, lacht Vanhoonacker. “Ik heb hem een paar jaar geleden in Lumière in twee delen gezien.” Toch wordt het geen moment saai. “Hij is altijd blijven hangen. Gisteren heb ik deel twee opnieuw gezien en het blijft fantastisch.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)