Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Fasos pakt werkdruk aan

Fasos pakt werkdruk aan

Photographer:Fotograaf: archief Nationale Onderwijsgids

MAASTRICHT. Een onderwijsvrije blokperiode voor alle stafleden met een onderzoeksaanstelling, meer ruimte voor sabbaticals, 10 procent extra onderzoekstijd voor de docenten met kleine onderzoekruimte, en meer tijd voor de begeleiding en beoordeling van scripties. Het faculteitsbestuur van Arts and Social Sciences wil met een pakket aan maatregelen – kosten 1,2 miljoen in drie jaar – de werkdruk op korte termijn verlagen.

Afgelopen najaar bleek uit een UM-werkbelevingsonderzoek dat medewerkers van FaSoS vaker (50 procent meer) dan hun collega’s in andere faculteiten kampen met “herstelnood”: zo moe na een werkdag dat ze moeite hebben om de dag erna weer fit op het werk te verschijnen.

De resultaten zijn besproken in de capgroepen, en waar nodig volgde aanvullend onderzoek. Decaan Rein de Wilde: “De balans tussen onderwijs en onderzoek is vaak zoek, de norm-uren corresponderen niet met de tijd die een onderwijstaak daadwerkelijk kost, de rustige zomers zijn verleden tijd, ook dan heeft de staf vaak de handen vol aan scriptiebegeleiding en herkansingen. Verder zijn er HRM-kwesties: door tijdelijke contracten is er veel verloop, dat geeft onrust. PhD-studenten maken zich zorgen over hun toekomst.” En last but not least hebben stafleden de indruk dat er vooral waardering is voor wetenschappers die publiceren in belangrijke tijdschriften. Dat laatste bestrijdt De Wilde. “Ideaal is iemand die van alle markten thuis is: onderwijs, onderzoek en bestuur, maar daar binnen kun je accenten leggen. Dat doen we ook, maar dat moeten we blijkbaar beter naar buiten brengen.”

Afgelopen maandag presenteerde het faculteitsbestuur tijdens de facultaire onderwijsdag hun plan van aanpak voor de zeer korte termijn. Zo komt er budget voor de zogenoemde verbeterplannen: het extra werk  dat voortvloeit uit de gele kaarten die onderwijswaakhond NVAO aan zes opleidingen uitdeelde. Verder trekt het bestuur centraal meer geld uit voor verloven: van tweeduizend naar drieduizend uur, krijgt iedere docent-3 (nieuwe én huidige) vanaf 1 september een aanstelling voor 70 procent onderwijs en 30 procent onderzoek (was 80-20), wordt de planning zo aangepast dat iedereen ten minste een blokperiode onderwijsvrij heeft, en gaan de normuren voor scriptiebegeleiding van de eerste en tweede begeleider omhoog. “Dat is de duurste maatregel”, aldus De Wilde. “We hebben straks meer tweede beoordelaars en die krijgen drie uur voor de bachelorscriptie en vijf voor de master. Ook de scriptiebegeleiders krijgen er tijd bij: drie uur extra voor de bachelor (wordt 9), vijf voor de master (wordt 17).” En de zorgen van de promovendi? “Ik snap dat ze zich zorgen maken, er is meer onzekerheid over de toekomst, maar de feiten vertellen dat de meesten goed terechtkomen.”

In totaal heeft het bestuur de komende drie jaar 1,2 miljoen uitgetrokken, afkomstig uit de reserves. “Na de zomer volgt er een plan voor de langere termijn. De kwaliteitszorg en coördinatie van de opleidingen gaan we versterken. We zijn al begonnen: de bacheloropleidingen hebben nu een assistent-directeur, de examencommissie heeft al een extern lid en krijgt meer uren. “

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)