Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wetenschap makkelijk gemaakt

Wetenschap makkelijk gemaakt

Tussen kunst en wetenschap

Wie: Cleo Freriks, redacteur Observant

TV-serie: The Big Bang Theory

Voor wie: alle wetenschappers

“Chaos theory suggests that even in the deterministic system, if the equation is describing its behavior nonlinear, a tiny change in the initial conditions can lead to a cataclysmic and unpredictable result.” Dat is het antwoord van Sheldon, een van de personages uit The Big Bang Theory, op de vraag: ‘Waarom wil je geen eettafel kopen?’ Begrijpelijk misschien voor zijn vrienden, ook allemaal bètawetenschappers, maar buurmeisje Penny heeft een vertaling nodig. Gelukkig helpt Sheldon’s huisgenoot Leonard haar:  “He means to say: Wèèh, I don’t want a table.”

Het is een typische scène uit de tv-serie The Big Bang Theory, een comedy over vier jonge wetenschappers wier leven drastisch verandert als een van hen verliefd wordt op Penny. Zij is een serveerster/actrice die niets begrijpt van hun wereld van wetenschap en typische nerd-hobby’s als Star Trek, stripboeken en gamen. Dat betekent dat de mannen niet alleen hun gedrag, maar ook hun taalgebruik moeten aanpassen. Ze kunnen niet meer tussen neus en lippen door refereren aan Albert Einsteins essay Zur Quantentheorie der Strahlung of het Schrödingers kat-gedachtenexperiment.

Dat is een vertaling die wetenschappers ook moeten maken als ze hun werk aan een breed publiek willen presenteren. Ook al zal de gemiddelde krantenlezer intelligenter zijn dan Penny uit de serie, het is onmogelijk om van alle vakgebieden op de hoogte te zijn. Een jurist kent het jargon van een bioloog niet en vice versa. Het is goed voor wetenschappers, en ook studenten, om zich te realiseren dat termen die voor hen heel normaal zijn, voor anderen onbegrijpelijk kunnen zijn. Praat niet te veel zoals Sheldon, maar probeer te doen wat Leonard doet.

Leuk detail is dat alle wetenschappelijke referenties in The Big Bang Theory kloppen. De scripts worden door wetenschappers nagekeken op fouten en zij verzorgen ook de white boards met formules die vaak in de achtergrond te zien zijn. Ook spelen echte wetenschappers met enige regelmaat een bijrol. Zo zijn Stephen Hawking, Nobelprijswinnaar George Smoot en schrijvers van populaire wetenschappelijke boeken als Neil deGrasse Tyson en Brian Greene al langsgekomen.

Dit is de laatste aflevering van de serie 'Tussen kunst en wetenschap'

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)