Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ouders reuma, kinderen hooikoorts

Ouders reuma, kinderen hooikoorts

MAASTRICHT. Als een van de ouders een autoimmuunziekte heeft, zoals reuma of psoriasis, lopen de kinderen meer risico op een allergie. Tot voor kort dacht men dat beide aandoeningen niets met elkaar te maken hadden, maar uit onderzoek blijkt een direct verband.

UM-wetenschappers, onder leiding van gezondheidswetenschapper Tanja Maas, onderzochten bij 5600 huisartspatiënten met en zonder immuunziekten of er sprake is van allergieën binnen het gezin. Daaruit bleek dat reuma, de ziekte van Bechterew en psoriasis bij een van de ouders de kans verhoogt op hooikoorts, eczeem of allergische astma bij de kinderen.

Hoe de twee aandoeningen samenhangen, is nog onduidelijk. In beide gevallen is het afweersysteem ontregeld, maar de verschillen zijn groot. Bij een autoimmuunziekte valt het afweersysteem lichaamseigen weefsels en cellen aan, terwijl het bij een allergie reageert op externe stoffen als stuifmeel of pinda’s. Bovendien zijn daar verschillende afweercellen bij betrokken.

De uitkomsten zijn gepubliceerd in het vakblad Primary Care Respiratory Journal. De publicatie is niet onopgemerkt gebleven. Het Canadese wetenschappelijke platform Global Medical Discovery heeft het artikel aangemerkt als een ‘key scientific article’.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2020-05-20: Jeroen
Ik heb de ziekte van Bechterew maar ook hooikoorts. Ik merk dat in het pollen seizoen beiden klachten verergeren zewel de reuma alsook de hooikoorts.. Er is dus een verband..

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)