Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Extra controle polsbandjes: handjevol overtreders

Extra controle polsbandjes: handjevol overtreders

Photographer:Fotograaf: Observant

Nu een waarschuwing, volgende keer eruit

MAASTRICHT. De extra controle aan de poorten van het MECC, gisteravond voor aanvang van het Super Tuesday feest, heeft “niet zo heel veel” overtreders opgeleverd, zegt Caroline Roulaux, woordvoerder van de Universiteit Maastricht. Het precieze aantal is nog niet bekend, bevestigt ook Elsemieke Hoet, voorzitter van de Werkgroep.
De Werkgroep Inkom organiseerde een tweede check – studenten werden per sms en via sociale media opgeroepen hun ID mee te nemen – omdat dinsdagochtend bleek dat enkele studenten die nog geen 18 zijn, toch een groen, 18+ polsbandje droegen. Daarmee kunnen ze alcohol bestellen. De geboortedatum van zo’n vijf- tot zesduizend studenten is opnieuw onder de loep genomen. Men schat dat in totaal 7000 studenten deelnemen aan de introductieweek, inclusief helpers, mentoren, eerstejaars en ouderejaars.
Begin dit jaar werd de Drank en Horecawet gewijzigd: aan jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcoholhoudende dranken meer worden geschonken. Reden voor de Werkgroep Inkom en andere introductieweekorganisaties in Nederland (zoals UIT in Utrecht) om het polsbandjessysteem in te voeren. Groen staat gelijk aan 18+. Een rood bandje betekent: jonger dan 18, geen alcohol. Circa 8 procent van de 2600 nieuwelingen in Maastricht draagt rood.
Het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet ligt bij de gemeente. Het Team Handhaven zet ambtenaren in tijdens Inkom-evenementen. Ook zij zijn van het geknoei met de polsbandjes op de hoogte gebracht en zijn volgens Roulaux “vol lof” over de extra maatregelen van de Werkgroep Inkom.
Overigens is onduidelijk hoe en waar het geknoei is ontdekt. “We besloten tot een extra controle omdat allerlei verhalen de ronde deden”, vertelt voorzitter Hoet. De Werkgroep Inkom vermoedt dat er bij een van de uitgiftepunten van de polsbandjes iets is misgegaan.
De ‘gesnapte’ studenten komen ervan af met een waarschuwing. Hun namen zijn genoteerd. Gaan ze nog een keer de fout in, dan is het einde introductieweek. 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)