Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wij van introversie adviseren... introversie

Wij van introversie adviseren... introversie

Photographer:Fotograaf: archief

Als introvert ben ik op zoek naar betekenisvolle relaties met anderen, maar het ontmoeten van nieuwe mensen staat niet boven aan mijn lijst. Dat lijkt misschien tegenstrijdig, maar na jarenlange ervaring voelt het voor mij als volledig natuurlijk. Over het algemeen functioneer ik beter als het aanbod van externe prikkels beperkt is. Dit is ook precies een van de punten die Susan Cain in haar TED -talk over “the power of introverts” aansnijdt. Het is belangrijk dat je als introvert niet overprikkeld raakt.

Het probleem hierbij is dat je van jongs af aan gestimuleerd wordt om je extravert te gedragen. Het begint al op de peuterspeelzaal waar de hoofdactiviteit het opdoen van sociale vaardigheden is. Vervolgens werk je de basisschool af met voornamelijk groepswerk. Op de middelbare school en universiteit tel je eigenlijk alleen maar mee als je sociaal iets voorstelt. Als je dan eindelijk volwassen bent, gaat men ervan uit dat je op het werk te pas en te onpas bij Jan en alleman binnenloopt om over koetjes en kalfjes te praten. Als je carrière wil maken, tenminste.

In het geval van Susan Cain heeft dit er toe geleid dat ze in eerste instantie koos voor een carrière als advocaat op Wall Street. Een ongelukkige keuze voor iemand die eigenlijk schrijver wil worden. Het is in ieder geval niet de snelste route. Na een jarenlang ongelukkig bestaan als advocaat, koos ze uiteindelijk voor haar passie.

Cain stelt dat het een verlies voor de wereld is wanneer introverten zich niet als zodanig mogen gedragen. Ik vind die conclusie te ver gaan. Ik vind het vooral een verlies voor de introvert zelf. We moeten geen levens leiden waar we niet achter staan.

Wees wie je bent en verdedig je belangen actief. Heb je geen zin om elke week in de Alla te staan feesten, doe dat dan ook niet. Heb je soms behoefte om je terug te trekken? Vooral doen. Sociaal zijn kan altijd nog.

Jorrick Beckers, promovendus Educational Research & Development

 


 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)