Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Leve het koninkrijk

Leve het koninkrijk

Photographer:Fotograaf: Jeroen van der Meyde/ november 2013 Scheveningen

Maastricht viert 200 jaar koninkrijk met kunst en muziek

MAASTRICHT. Altijd al Willem-Alexander en Maxima, de koning en de koningin van Nederland, in levende lijve willen ontmoeten? Het echtpaar is zaterdag in Maastricht vanwege 200 jaar Koninkrijk. Maastricht is als feestlocatie uitgekozen omdat de stad wordt beschouwd als ‘meest Europese stad van Nederland’.
Overigens werd en wordt ook elders in Nederland stilgestaan bij 200 jaar Koninkrijk. Van november 2013 tot en met september 2015 vinden er zes nationale evenementen plaats. De viering startte met het nabootsen van de landing van Prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen. Want de terugkeer van de Prins in 1813 leidde uiteindelijk tot zijn inhuldiging als Koning Willem I in september 1815.

Zaterdagmiddag staat er voor het Nederlands koninklijk echtpaar en de staatshoofden van Luxemburg, Duitsland en België een muziek- en kunstmodespektakel op de Markt op het programma. Het is gratis toegankelijk voor iedereen. Vervolgens vindt in het Vrijthoftheater een congres (alleen voor genodigden, maar live via YouTube te volgen) plaats in aanwezigheid van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans. De Duitse Bondspresident Joachim Gauck spreekt onder meer over de verhoudingen tussen de Europese Unie en haar lidstaten.

Speciaal voor deze gelegenheid ligt er bij Museum aan het Vrijthof een gratis af te halen ‘koninklijke’ stadswandeling, samengesteld door de historici Servé Minis en Jac van den Boogaard met aandacht voor belangrijke ‘koninklijke’ plekken. Zo is Platielstraat 9 bijvoorbeeld het geboortehuis van de tweede echtgenote van koning Willem I.

Daags na de viering wordt een burgermanifest aangeboden aan de gouverneur van Limburg. Hierin staan aanbevelingen voor verdergaande samenwerking met buurlanden en regio’s; denk aan openbaar vervoer, gezondheidszorg, grensoverschrijdend werken en wonen en culturele activiteiten. Een van de sprekers deze zondagmiddag 31 augustus in Centre Céramique is Luc Soete, rector van de Universiteit Maastricht.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)