Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het MECC als het Golgotha van Maastricht

Het MECC als het Golgotha van Maastricht

Film: Kreuzweg

Het verhaal: De veertienjarige Maria (Lea van Acken) groeit op in een fundamentalistisch katholiek gezin in Duitsland. Ze neemt het geloof bloedserieus en wil een soldaat van de Heer worden. Maar de grote kloof tussen de leefregels van haar rigide moeder (Franziska Weisz) en het dagelijks leven op de middelbare school (waar ze tijdens de gymnastiekles gedwongen wordt om te bewegen op ‘satanische’ ritmes), zet de frêle Maria onder enorme psychologische druk. In haar streven om dichter bij God te geraken, gaat ze steeds extremer gedrag vertonen.

De beste Duitse film van 2014, want:

- De vormgeving van Kreuzweg is al net zo radicaal en ongenadig als Maria’s kerkgenootschap. Regisseur Dietrich Brüggemann verdeelde zijn filmscenario in veertien hoofdstukken, gemodelleerd naar de veertien staties van de kruisweg. Iedere statie werd één scene, gefilmd in een tableaustijl waarbij de camera minutenlang op zijn plek blijft. Het is een gewaagde keuze, die de kijker van de film had kunnen distantiëren, maar die hier juist een tegenovergesteld effect heeft: je wordt onverbiddelijk in de verstikkende leefwereld van Maria gezogen.

- Maria’s lot is grimmig, maar goed gedoseerde injecties zwartkomische humor houden de toon verrassend luchtig.

- De jonge Lea van Acken is een openbaring.

- Kreuzweg is door sommige filmcritici weggezet als een schematische antiklerikale film, maar daarmee doen ze Brüggemann ernstig tekort, want hij is veel meer geïnteresseerd in de psychologische effecten van dogma’s dan in een zoveelste tirade tegen Gods vertegenwoordigers op aarde.

- Wist je trouwens dat het onderwijsrooster van de UM – met veertien groepsbijeenkomsten per blokperiode – ook geënt is op de lijdensweg van Jezus Christus? Iedere PGO-bijeenkomst is een statie op weg naar de onvermijdelijke terechtstelling die zich uiteindelijk in de toetsweek in het MECC – het Golgotha van Maastricht –zal voltrekken.

Een lijdensweg, want:

- Ongeveer een half jaar nadat ik Kreuzweg tijdens het filmfestival in Berlijn voor het eerst zag, weet ik nog altijd niet wat ik van de veelbesproken slotscène moet vinden: aangenaam ambivalent of hypocriet?

Het salomonsoordeel: Een briljant geconstrueerd, uitgepuurd drama over het verwoestende effect van indoctrinatie op de persoonlijke ontwikkeling van kinderen.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)