Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eerste alternatieve opening, over 'science as war zone' en 'Leading in earning'

Eerste alternatieve opening, over 'science as war zone' en 'Leading in earning'

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes- Presentatie van promovendus Andreas Mitzschke

Alternatieve opening van het academisch jaar in Landbouwbelang

MAASTRICHT. Voor het eerst in de geschiedenis van de Universiteit Maastricht was er een alternatieve opening van het academisch jaar. Op 1 september, dezelfde dag als de formele plechtigheid, dat wel, maar zonder het pluche van het Vrijthoftheater, prijsuitreikingen, hoogleraren in toga of een keynote speaker à la Jennifer Barnes. In plaats daarvan: zes sprekers, een bühne, houten bankjes, bier en bionade in het Landbouwbelang. De initiatiefnemer, het platform Hervorming Nederlandse Universiteiten (H.NU), wil aandacht voor de kwaliteit van het huidige onderwijs- en onderzoeksysteem. De boodschap is niet nieuw, de pijnpunten zijn al vaak blootgelegd: perverse prikkels om te publiceren, concurrentie vanwege subsidies, fraude, werkdruk, een PR-boodschap waarbij alles draait om het imago en de universiteit als ‘bedrijf’. Maar zolang er van “een serieuze verandering van academia” geen sprake is, blijft het platform H.NU een kritisch geluid geven.

Frank Huisman, hoogleraar geschiedenis der geneeskunde in Utrecht, tevens werkzaam in Maastricht en een van de vier kartrekkers van het initiatief Science in Transition (SiT), trapt maandagavond af voor minstens zestig toehoorders, studenten en een handvol stafleden, voornamelijk van de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen.
Op dezelfde dag publiceert SiT een statement, met als belangrijkste boodschap dat discussies over de toekomst van universiteiten “nogal academisch en vrijblijvend” zijn. Er zijn volgens hen maar weinig mensen die tegen de stroom in roeien.

Klik hier voor het uitgebreid Engelstalig artikel

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)