Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rijken zijn niet per se vrekken

Rijken zijn niet per se vrekken

MAASTRICHT. Ruim 90 procent van de Nederlandse miljonairs doneert gemiddeld €11 duizend per jaar aan een goed doel. De gezondheidszorg staat op nummer één.

Aan het onderzoek van de Maastrichtse bedrijfskundigen prof. Harry Hummels en universitair docent Paul Smeets werkten 740 miljonairs mee. Allen vulden ze een vragenlijst in, over hun vermogen, hun geefgedrag, wensen, et cetera. “Het gaat om vermogenden die meer dan €1 miljoen vrij te besteden hebben. Gemiddeld was het zelfs €4,7 miljoen”, zegt Smeets. Voor alle duidelijkheid: Nederland telt 90 duizend miljonairs. “We gaan er altijd van uit dat ze niet gul zijn, maar uit deze studie blijkt dat 92 procent gemiddeld €11 duizend besteedt aan goede doelen, dat is gemiddeld 3,3 procent van hun inkomen. Opmerkelijk als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander €200 per jaar geeft, nog geen 1 procent van zijn inkomen.”
In de Verenigde Staten houden de rijken veel meer voor zichzelf, weet Smeets. “Natuurlijk zijn er ook extremen. Neem bijvoorbeeld The Giving Pledge, een initiatief van onder meer Bill Gates die miljardairs aanspoort om minstens de helft van hun geld te schenken aan het goede doel. Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, heeft zich daarbij aangesloten. Dat heeft groot in de New York Times en andere bladen gestaan. In Nederland houden de extreem rijken zich liever koest. Ze geven vaak anoniem.”
De opdracht voor de studie kwam van private bank ABN AMRO MeesPierson. Sinds een dik jaar heeft de bank een filantropie-advies afdeling.
Smeets: “Tachtig procent van alle donaties komt van de twintig rijkste gevers. Daar wisten we nog niets van: waar geven ze aan, en maakt het verschil of je zelf hard hebt gewerkt of dat je het hebt geërfd, wat verwachten ze van het goede doel?
Wat blijkt? Miljonairs schenken het meest (53,4 procent) aan de gezondheidszorg, gevolgd door de natuur (38,7 procent) en armoedebestrijding in het buitenland (37,6 procent). Onderaan bungelt religie (8,9 procent). Terwijl de gemiddelde Nederlander daar het meest aan doneert. “In de Bible Belt soms de hele erfenis.” Verder is de ‘selfmade miljonair’ het meest vrijgevig en draagt hij het liefst bij aan een betere wereld. ‘Oud geld’ steekt het liever in kunst en cultuur, natuur- en dierenwelzijn.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)