Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Armstrong

Armstrong

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Armstrong is in het nieuws en ik vind het allemaal een beetje zielig. Neil Armstrong, wie van ons kent hem nog? Onze generatie vindt ruimtereizen heel normaal. We hebben naast brandweerman of politievrouw ook de optie ‘astronaut’. Dat leek mij ook wel wat, de gehele dag een beetje rondzweven, tot ik erachter kwam dat gewichtloosheid allemaal onsmakelijke dingen met camera’s, wc’s en heel goed mikken inhoudt. Al is het dus niets voor mij, velen dromen van een ruimtereis. Met genoeg geld kun je tegenwoordig zelfs als passagier mee. Allemaal dankzij het eerste mannetje op de maan.

Helaas is Armstrong vorige week op 83-jarige leeftijd overleden. Maar hij had al eerder dood kunnen zijn en daar hielden ze in Amerika destijds natuurlijk rekening mee. Er waren namelijk al wat chimpansees Armstrong voorgegaan die hun ruimtereis met minder groot succes hadden afgerond. En dus werd er een speech geschreven die Nixon zou kunnen voorlezen; na te lezen op nrc.nl.

Tranentrekkers doen het goed in Amerika, maar in deze speech hielden ze goede moed: Others will follow, and surely find their way home.” Het volgende team stond alweer trappelend klaar om zich de ruimte in te laten schieten. In Amerika zijn mensenlevens wel vaker ondergeschikt in hun strijd tot Leading Nation. Maar gelukkig overleefde Armstrong en mochten we zelfs in Nederland astronaut worden. Kijk maar naar onze Wubbo. Neil bleef zelf altijd nuchter onder alle eer en aandacht. Zijn ‘small step’ die nog steeds op de maan staat mocht van hem worden uitgewist. En die maankrater hoefde ook niet naar hem vernoemd te worden. Natuurlijk staat die voetstap er nog steeds en is er ook een Armstrong maankrater. Amerika is niet voor de bescheidenen.

Maar laten we die andere Armstrong in het nieuws niet vergeten. De ene Armstrong wordt herdacht om zijn stappen op de maan, de ander z’n loopbaan is naar de maan. Lance is zijn zeven Tourzeges kwijt. En ik vind het een beetje zielig. Hij mag nooit meer fietsen en waarschijnlijk wil niemand meer zijn gele livestrong armbandje om. Kinderen die naar hem zijn vernoemd schijnen hun tweede naam te gebruiken. Nou Lance, gelukkig is er nog die Armstrong krater. Neil had het vast niet erg gevonden als je een beetje meelift.

AMoraal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)