Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Scènes uit een huwelijk

Scènes uit een huwelijk

Film: Winter Sleep

Het verhaal: De gepensioneerde acteur Aydin (Haluk Bilginer) baat samen met zijn jongere vrouw Nihal (Melisa Sözen) een hotel uit in Cappadocië. De relatie tussen de zelfingenomen Aydin en zijn vrouw is gespannen, en tijdens de winter – als hevige sneeuwval de regio afsnijdt van de buitenwereld – volgt de ontlading.

De terechte winnaar van de Gouden Palm in Cannes, want:

- Winter sleep mag dan niet zijn beste film zijn geworden, het is wel een film waarin alle ingrediënten die het werk van de Turkse fotograaf/filmmaker Nuri Bilge Ceylan zo bijzonder maken, aanwezig zijn. Wars van commerciële overwegingen bouwt Ceylan verder aan een indrukwekkend oeuvre waarin hij oogstrelende panoramabeelden van het Turkse landschap combineert met intellectuele bespiegelingen over het menselijk tekort.

- Acteur Haluk Bilginer is een geweldenaar. Aydin is een hardvochtige en ongevoelige klootzak, wiens ego in rijen van dertig achter hem aan marcheert, maar toch weet Bilginer het aannemelijk te maken dat de beeldschone Nihal ooit voor hem gevallen is.

- Het vulkaanlandschap van Cappadocië vormt met zijn bizarre rotsformaties en markante grotwoningen een overweldigend decor voor deze Turkse tegenhanger van Scènes uit een huwelijk van Ingmar Bergman.

Die filmtitel is uitstekend gekozen, want:

- Enkele jaren geleden stond ik op het punt om een godsvermogen uit te geven aan de aanschaf van een foto uit Ceylans ‘Turkey cinemascope’ fotoreeks (zie www.nuribilgeceylan.com voor een impressie). Mijn wederhelft herinnerde me eraan dat die aanschaf ons de komende jaren zou veroordelen tot een dieet van zaden, insecten en gedroogde peulvruchten, maar nog altijd denk ik dat ik perfect gelukkig zou kunnen leven in een tochtige en vervallen grotwoning, mits de muur dan maar gesierd zou worden door Ceylans panoramafoto van winters Istanbul. Het is dan ook teleurstellend dat ‘Ceylan de toneelschrijver’ dit keer prevaleert boven ‘Ceylan de fotograaf’. 196 minuten duurt Winter Sleep en daarvan gaat een significant deel op aan complexe literaire dialogen. Indien de ondertitelaar per woord is betaald, zit deze op dit moment aan de Turkse Rivièra te rentenieren.

Het salomonsoordeel: Winter Sleep is helaas niet het onbetwistbare magnum opus van Nuri Bilge Ceylan geworden. Uniek in het filmlandschap is deze Gouden Palm- winnaar desondanks wel.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)