Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Alle scholieren aan de duurzame geodriehoek

Alle scholieren aan de duurzame geodriehoek

UCM-student genomineerd voor ASN Bank Wereldprijs

MAASTRICHT. Het begon ooit tijdens de aardrijkskundeles. “We leerden wat er allemaal mis is met de wereld. Ik besloot dat ik mijn eigen negatieve impact op het milieu wilde verminderen en ging op zoek naar producten die daarbij kunnen helpen.” Nu is aGreenStory, de online webshop in duurzame schoolspullen van tweedejaars UCM-student Yağmur Masmas genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs, een prijs voor projecten die de wereld vooruit helpen.

Potloden, schriften, gummen: de gemiddelde scholier gebruikt het regelmatig. “Het verbaasde me dat het moeilijk was om in Nederland duurzame varianten te vinden. Uiteindelijk heb ik bij een groothandel in het buitenland een stapel schriften besteld.” Masmas deelde ze uit aan vrienden en kreeg een aantal van hen zo enthousiast dat ze met haar een winkel begonnen. “Eén keer per week stonden we met een kraampje bij ons op school.” Bij UCM zette ze het werk voort bij de sustainable study store. “Ik had voordat ik hier kwam al uitgezocht of er zoiets was.”

En nu is er dus een webshop (agreenstory.com) met daarin naast schriften ook markeerstiften, nietmachines, klappers en correctievloeistof. “Dat heeft even geduurd, maar dat geeft niet. De juiste producten vinden kost veel tijd. Niet alles is van even goede kwaliteit, ik wil het eerst testen. En ook de prijs moet oké zijn. Daarbij wil ik graag producten met verschillende keurmerken. Iets kan bijvoorbeeld van gerecycled materiaal zijn gemaakt, maar je moet ook uitsluiten dat er bij het recycleproces chemische stoffen zijn gebruikt.”

De wedstrijd is verdeeld in vier categorieën. Per categorie zijn er tien genomineerden. Als Masmas één van de vier winnaars is, ontvangt ze 10 duizend euro. “Daarmee wil ik het assortiment uitbreiden, een ruimte huren om het op te slaan – nu staat het bij mijn ouders in Zoetermeer – en met Nederlandse producenten praten om te kijken of zij ook duurzame schoolspullen kunnen maken. Hopelijk gaan uiteindelijk niet alleen particulieren maar zelfs scholen bij aGreenStory inkopen.” Er moet dus nog een hoop werk gebeuren. “Ik hoop een partner in crime te vinden. Iemand die er net zoveel tijd in wil stoppen als ik.”

Stemmen op aGreenStory kan tot 3 oktober. De winnaars worden 13 november bekend gemaakt.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)