Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gevoel voor recht en onrecht

Gevoel voor recht en onrecht

Verplichte literatuur

Wie: Gerard Mols, oud-rector en hoogleraar strafrecht

Boek: De tortillagrens (1995), van T.C. Boyle

Voor wie: rechtenstudenten

 “Het gaat over een Mexicaans stel dat hun geluk zoekt in de Verenigde Staten. Ze proberen een bestaan op te bouwen maar slagen daar niet in. Ze worden geconfronteerd met armoede, ziekte, honger. Wat me trof was de strijd die ontstaat tussen de man en de vrouw. Zij wil opgeven en terugkeren naar Mexico, hij blijft geloven in een toekomst in de VS. Deze tweestrijd, en vooral de eenzaamheid van de vrouw, is prachtig weergegeven.

“Boeken als De tortillagrens kunnen rechtenstudenten gevoelig maken voor de beroerde omstandigheden waarin sommige mensen leven, voor het feit dat we niet in een perfecte wereld leven. Want daarmee begint wat mij betreft een rechtenstudie: met gevoel voor recht en onrecht. De roman van Boyle is volgens mij ook niet gedramatiseerd maar de harde werkelijkheid. Op Discovery kun je zien hoe border patrol jacht maakt op Mexicanen. Het lijkt me goed dat studenten serieus nadenken over dit soort dingen en over hoe het zover heeft kunnen komen.

“In eigen land zijn daar ook voorbeelden van. Kijk naar Ter Apel, naar dat tentenkamp van Somalische vluchtelingen, van vòòr de zomer. Dat is toch ook een rare manier om met mensen om te gaan. Dat kan toch niet in onze samenleving! We weten gewoon niet wat we met ze aan moeten, waar we ze heen moeten sturen, maar verzorgen doen we ze ook niet. Inmiddels zullen ze ergens in de illegaliteit verkeren.

“Literatuur heeft een belangrijke functie in het leven. Het geeft zin en betekenis aan de omgeving en kleurt ons leven. Literatuurwetenschappers bij cultuur- en maatschappijwetenschappen kunnen je daar alles over vertellen. Ik koop meer boeken dan ik kan lezen, waardoor ze in een stapel op de kast belanden. Ik vind heel veel dingen interessant. Van een biografie van Mao tot boeken over de tijd van Stalin, over de Goelag. Ja, verhalen die zich afspelen in onrechtvaardige samenlevingen.

“En dus ook de romans van Boyle. Ik raakte gefascineerd door zijn schrijfstijl en zinsbouw toen ik Talk talk van hem las. Dat gaat over een dove mevrouw die het slachtoffer wordt van creditcardfraude. Er worden allemaal aankopen afgeschreven die ze zelf niet heeft gedaan. De politie komt de fraudeur niet op het spoor en dan gaat ze zelf op onderzoek uit. En dat allemaal tegen het contemporaine landschap van de Amerikaanse samenleving in de 21e eeuw.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)