Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verwarmde bureaubladen op kantoor

Verwarmde bureaubladen op kantoor

Photographer:Fotograaf: Bureau Architecten aan de Maas

Oratie: ons binnenhuisklimaat is verre van ideaal

MAASTRICHT. Een gezonder binnenklimaat in woonhuizen en kantoren, met meer aandacht voor individuele wensen. Daarvoor pleit Wouter van Marken Lichtenbelt in zijn oratie Light my fire. Iets wat gelijk in de praktijk kan worden gebracht in het nieuwe (onderzoeks)centrum Mosae Vita, waar Van Marken Lichtenbelt hoopt zijn onderzoeksbevindingen in de praktijk te kunnen testen. Het centrum is het eerste van een reeks panden die de Health Campus zullen vormen.

De provincie moet nog groen licht geven, zegt de bijzonder hoogleraar ecologische energetica en gezondheid. “Mosae Vita moet een centrum worden waar onderzoekers, burgers, patiënten en studenten elkaar ontmoeten. Met een bewegingslab, een restaurant waar mensen gezond leren koken, en klimaatkamers waar onderzoekers met omgevingstemperatuur experimenteren. Bovenin komt een kliniek voor nazorg.”

Van Marken Lichtenbelt is een van de UM’ers die er onderzoek gaat doen, onder meer naar een gezonder binnenklimaat. Een constante temperatuur van zo’n 22 graden, zoals we die nastreven, is verre van ideaal. Waarom niet variëren per ruimte en in de loop van de dag meebewegen met de buitentemperatuur? Dus ’s ochtends iets koeler en ’s middags iets warmer. “We hebben laatst een proef gedaan waarbij mensen een variatie van acht graden acceptabel vonden. Dat is goedkoper én gezonder. In het algemeen is een koelere binnentemperatuur – denk aan 18 graden – wenselijk. Het activeert de verbranding van bruin vet en verbetert de stofwisseling, wat weer goed is voor hart- en vaatziekten.  Het maakt ouderen ook weerbaarder tegen verkoudheid.”

De constante binnentemperatuur is gebaseerd op ideeën uit de jaren zeventig, zegt Van Marken Lichtenbelt, uitgaande van de gemiddelde mens. Maar die bestaat niet. “Je ziet enorme individuele verschillen, tussen mannen en vrouwen, ouderen en jongeren. Op kantoren zijn we nu bezig om de temperatuur per werkplek te variëren, bijvoorbeeld met behulp van luchtstromen of verwarmde bureaubladen."

Deze studies zijn onderdeel van TKI-projecten (Topconsortia voor Kennis en Innovatie) waarbij de industrie, ingenieursbureaus, overheid en kennisinstellingen samen aan tafel zitten. “Ook krijgen we meer en meer oog voor het gedrag van mensen. Zetten ze het raam open als het binnen warm is of passen ze hun kleding aan? Ook zijn we nu, samen met de Hogeschool Zuyd, een master aan het opzetten die het raakvlak bestrijkt tussen gezondheid, biologie en bouwkunde.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)