Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gemeente zegt ja tegen actieplan Student&Stad

MAASTRICHT. “De tijd dat het woord student wordt gekoppeld aan het woord overlast, is voorbij”, zei burgemeester Onno Hoes dinsdag 17 december tijdens de Maastrichtse gemeenteraadsvergadering. Hierin werd het actieprogramma Student&Stad, dat in samenwerking met de universiteit en verschillende studentenorganisaties is opgezet, door de gemeenteraad unaniem aangenomen.

Meer dan zestig actiepunten bevat het plan. Die variëren van experimenteren met een inloopspreekuur voor internationale studenten bij het gemeenteloket, tot het opzetten van een studentenvrijwilligerscentrale. Enige discussie was er tijdens de raadsvergadering over de drugsvoorlichting voor buitenlandse studenten. PvdA-raadslid Antoine van Lune: “Ze gaan nu naar de straatdealers voor wiet, omdat ze niet weten hoe ze de coffeeshop moeten binnenkomen.” Dit leidde tot protest van onder andere Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht (LPM). “Coffeeshops mogen zelf geen reclame maken, dan gaan we dat als gemeente toch zeker niet voor hen doen.” Van Lune benadrukte dat het niet om reclame gaat, maar om uitleg over het Nederlandse coffeeshopbeleid.
Een ander vraagstuk is de huisvesting. De meeste partijen geven de voorkeur aan kleinschalige campussen, verspreid over de stad. Ook de burgemeester ziet dat plan zitten. Hoes: “Als je extreem grote locaties maakt met duizend studenten, is dat een apart dorp. Dat moet je niet willen. Verder moeten we per wijk kijken wat ze aan studentenwoningen aankunnen. Soms is dat 80 procent, soms maar 10.” De LPM wil graag dat de voormalige gevangenis Overmaze tot studentenflat wordt verbouwd. Een andere optie, waar het stadsbestuur zich nog over moet buigen, is het zorgcentrum Molenhof in de Sint Pieterstraat. Van Lune vroeg de burgemeester extra aandacht te besteden aan illegale huisvesting en louche huizenbemiddelaars, die teveel huur en bemiddelingskosten vragen.
Verder vindt een aantal partijen dat de Muziekgieterij snel een volledige nachtvergunning moet krijgen. Het poppodium kan dan als tijdelijke locatie voor de International Students Club dienen. Ook vroegen PvdA en GroenLinks of de gemeente de mogelijkheid van één Engelstalig portal waar informatie voor studenten staat, wil onderzoeken, eventueel in samenwerking met het Department of Knowledge Engineering.  
Tot slot werd een motie van GroenLinks aangenomen om bij de jaarlijkse vrijwilligersprijzen ook een categorie ‘student’ te maken.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)