Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik was in Bangalore een blokje om gegaan en werd er fysiek ziek van”

“Ik was in Bangalore een blokje om gegaan en werd er fysiek ziek van”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven – Loesje

Achternaam: De Witte * Voornamen: Lucas Petrus * Leeftijd 55 jaar * In het dagelijks leven: UM-hoogleraar zorgtechnologie en lector bij Zuyd Hogeschool * Geboren in Neerbeek * Woonplaats: Maastricht * Burgerlijke staat: gehuwd met Charlotte, in een samengesteld gezin met zes kinderen: Rob (26), Hanneke (24), Koen (22), Bas (20), Daan (13) en Meike (10)

TOEN

Gelijkheid Ik ben opgegroeid in een nietszeggend dorp, Neerbeek. Het ligt onder de rook van Geleen en is na WO II groot geworden met nieuwbouw voor DSM-personeel. Dat waren voornamelijk ‘Hollanders’, zoals mijn vader die uit Amsterdam kwam. Ik heb nooit geweten wat hij precies deed bij DSM. Hij had een hoge functie, maar hij praatte daar nooit over. Hij had er een bloedhekel aan en liet zelfs het vakje ‘beroep’ op officiële formulieren vaak leeg. Hij deed dat vanuit een christelijk gevoel van gelijkheid, wilde zich niet onderscheiden op dat vlak. We hadden het tamelijk breed, konden een villa op de Kollenberg in Sittard best betalen, maar vader vertikte dat. Hij was daar principieel in. Ik heb dat ook enigszins, en loop niet te koop met mijn hoogleraarstitel. Het gaat weliswaar goed, maar dat is niet allemaal mijn eigen verdienste. Ik had het geluk om in een welgesteld gezin op te groeien. In een beroerd milieu of met een handicap dalen je kansen aanzienlijk.

Links Mijn vader was vaak op reis, ook naar minder populaire plekken destijds als Moskou en Oekraïne. Ik kan het verhaal niet meer controleren, mijn vader is overleden, maar hij schijnt één keer op Schiphol ondervraagd te zijn door de binnenlandse veiligheidsdienst. En wel vanwege de linkse sympathieën van zijn zoon. Ik begon aan de UM in 1977 en was al snel actief in de studentenvakbond NSEM. Als je me googlet, verschijnt een foto waarop ik met een drilboor in het trappenhuis van de Tongersestraat sta (de geneeskundefaculteit begon in het huidige SBE-gebouw, red.). We protesteerden tegen de bezuinigingen van toenmalig minister Pais, die op bezoek kwam op die dag. NSEM maakte destijds naam met het verzet tegen het academisch ziekenhuis, niet met geschreeuw maar met goede argumenten. In zo’n strijd, maar ook in het algemeen beschik ik over een lange adem en kan ik heel standvastig zijn. Tegendraads noemt mijn vrouw het. Als ik weerstand voel, wordt er iets in me wakker.


NU

Vader Ons huidige gezin zit ingewikkeld in elkaar, ik breng vier kinderen mee uit een eerder huwelijk. De jongste dochter is van mij en Charlotte. Vier zijn het huis uit en werken als horecaondernemer, kok, verloskundige. Ik heb ze altijd veel ruimte geboden en was er voor ze als dat nodig was. Mijn dochter Hanneke was al op haar 16e klaar met het vwo en zei op een dag: ‘Pap, ik ga een taalcursus doen in Spanje, het ticket heb ik al.’ Ik kneep ‘m wel even, ze had een enkele reis geboekt, maar ik heb haar niets in de weg gelegd. Ze heeft daar veel profijt van gehad. Verder zijn we niet zo’n gezin dat de hele avond knus op de bank hangt. Daar ben ik te onrustig voor. Ik vind tv ook doodsaai, ik lees of werk liever, of speel piano. Dat is een grote liefde van me. Ik ben begonnen op m’n vierde en speel vooral modern klassiek. Ik ben 33 jaar organist geweest in een kerk in Geleen. Muziek helpt me om gedachten en emoties te reguleren.

India Wat ik ook van mijn vader heb georven, die veel aan goede doelen gaf, is maatschappelijk engagement. Ik vind dat je je talenten voor de maatschappij moet inzetten. Ik ben samen met aantal collega’s een project in India aan het opzetten waarin we onder meer ‘gezonde’ ovens in krottenwijken willen installeren. Ik was er 3,5 jaar geleden voor het eerst, in Bangalore. Ik schrok me werkelijk de pleuris. Terwijl in ons hotel een gigantisch buffet stond uitgestald, lagen op de stoep mensen onder een zeiltje te slapen. Ik was een blokje om gegaan en werd er fysiek ziek van. Ook van de stank, de rotzooi en al die mensen op een kluitje. Ik heb het reisbureau gebeld en ben eerder naar huis gegaan. Later ben ik meer over het land gaan lezen en onder de indruk geraakt van de culturele rijkdom maar ook van de bewonderenswaardige houding en berusting waarmee mensen het leven accepteren. 

Het goede Ik geloof in het goede van de mens. Ook als iemand iets vervelends zegt, dan probeer ik te begrijpen waar dat vandaan komt, wat die persoon beweegt. Al heb je daar op het ene moment meer ruimte voor dan het andere. Het geloof in het goede komt bij mij niet voort uit religie. Ik ben niet actief gelovig, al vind ik godsdiensten wel interessant. Ook de islam, boeddhisme, hindoeïsme. Fascinerend vind ik dat die ideeënstelsels zo krachtig zijn dat ze veel mensen houvast en richting geven in het leven.

STRAKS

Vooruitziende blik Ik ben nu 55 en vraag me weleens af of ik op deze voet door wil gaan tot mijn 67e. Ik heb de mooiste baan van de wereld, met alle vrijheid van dien. De verbinding van wetenschap aan de praktijk, wat ik altijd belangrijk heb gevonden, is op het gebied van zorgtechnologie evident en actueel. Kijk alleen al naar de nieuwe medische toepassingen op een iPhone. Op mijn initiatief was Zuyd Hogeschool de eerste instelling die aan de gang ging met zorgtechnologie. Mensen om me heen vinden dat ik een vooruitziende blik heb, dat ik aanvoel wat belangrijk wordt. Terwijl ik zelf denk: hou je ogen en oren open en je ziet de dingen gebeuren. Dus ja, ik kan me voorstellen dat ik me volledig ga richten op het India-project, maar goed, we zullen zien. Ik bijt pas als ik weet dat het kans van slagen heeft. En dan laat ik ook niet meer los.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)