Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Opnieuw klacht tegen prof. Corine de Ruiter

Opnieuw klacht tegen prof. Corine de Ruiter

Photographer:Fotograaf: archief

MAASTRICHT. Er is opnieuw een klacht ingediend bij het medisch tuchtcollege tegen hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter. Deze keer zijn het nabestaanden van het Utrechtse Statenlid Jos van Hal Scheffer (PVV). Hij pleegde in juli 2013 zelfmoord nadat aan het licht kwam dat zijn vrouw, een advocate, voor miljoenen had gefraudeerd ten nadele van haar klanten. Pas na zijn dood wees zijn vrouw met een beschuldigende vinger naar hem.

De Ruiter maakte als getuige-deskundige een psychologisch rapport over de vrouw waarin ze onder andere schreef, aldus NRC Handelsblad vorige week, dat “ze bij Van Hal kenmerken van een psychopaat zag”. Verder zou ze tijdens de zitting hebben gemeld dat Van Hal uit een gezin met een schizofrene moeder komt. De nabestaanden verwijten De Ruiter dat zij conclusies trekt zonder ooit met Van Hal of zijn naaste familie te hebben gesproken. Een broer laat weten dat zijn moeder dertig jaar tot ieders tevredenheid kleuterjuf is geweest en dat er geen sprake was van schizofrenie.

Deze week is de vrouw veroordeeld tot 3,5 jaar cel. De conclusie van De Ruiter dat de advocate ten tijde van de fraude leed aan een posttraumatische stressstoornis deelt de rechtbank niet.

Of de klacht ook daadwerkelijk in behandeling wordt genomen, is nog niet duidelijk. De zaak is nog in vooronderzoek, laat De Ruiter - die verder niet wil reageren - weten. Ook The Maastricht Forensic Institute (TMFI) waaraan zij is verbonden, wil niet reageren.

Het is niet de eerste keer dat De Ruiter in aanraking komt met het medisch tuchtcollege. Afgelopen mei werd ze berispt vanwege haar rol in een vechtscheidingszaak. Zij schreef toen in een rapport dat ze vermoedde, zonder de vader te hebben gesproken of gezien, dat er sprake van seksueel misbruik zou kunnen zijn.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2019-02-06: tio
Iemand kan veel ervaring hebben op dit gebied waardoor deze conclusies kunnen zijn getrokken. Verder heb ik vaak meegemaakt dat ze diagnosen kunnen veralgemeniseren zoals A.D.H.D. Autisme Borderline en Anorexia en Schizofrenie. Al kort door de bocht hebben ze deze diagnosen wel eens gesteld zonder al te veel ervaring en interesse. Al kort door de bocht kreeg ik diagnosen zoals schizofrenie of borderline terwijl ze dat zelf waren en mensen op stang joegen en zich zelf goed hebben ingedekt en ongestraft blijven. Er zijn ook hoogfunctioneerdende psychopaten. Zoals in het boek snake in suits. Het komt al vlug bevooroordeeld over. Er zijn ook ervaringsdeskundigen die een trauma hebben overgehouden na een relatie te hebben gehad met iemand met een persoonlijkheidstoornis.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)