Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De muziek van het wilde westen

De muziek van het wilde westen

Muziek: Morricone

Het concert in Nîmes in 2009 staat financial consultant Danny Lanckohr (38) in het geheugen gegrift. Daar kwamen drie dingen samen waar Lanckohr verknocht aan is. Eén: het spektakel vond plaats in het amfitheater. “Ik had archeologie willen studeren maar omdat er geen droog brood mee te verdienen valt, ben ik economie gaan doen. Nu hou ik me er als amateur mee bezig. Elk jaar op vakantie, vaak in Italië, zoeken we de opgravingen op.”

Twee: Metallica trad op. Lanckohr en zijn vrouw zijn trouwe fans en hebben de metalband al een keer of tien aan het werk gezien. In Nîmes dus, maar ook in Rome (ze houden in hun vakantieplannen rekening met archeologische vindplaatsen én met het toerschema van Metallica). “We hadden ze in Nederland gemist en we hadden al plannen om naar Italië te gaan, vandaar. De concerten verschillen enorm, alleen al qua publiek. In Rome wemelde het van de motoren, mijn vrouw en ik waren zo ongeveer de enigen zonder leren broek en zware ketting om de nek. In het buitenland is de band minder vanzelfsprekend dan in Nederland, waar ze doorgedrongen zijn tot de mainstream, tot 3FM.” Dat gebeurde in 1991 met The black album, dat meer dan 16 miljoen keer over de toonbank ging. De harde kern moest er niets van hebben, wat te zien is op concerten, zeker bij een nummer als Nothing else matters. “Je hebt fans die een hekel hebben aan dit nummer, zoals ik, of die met een aansteker heen en weer staan te wuiven.”

Drie: The Ecstacy of gold. Dat is muziek van Ennio Morricone, gemaakt voor de spaghettiwestern The Good, the bad & the ugly. “Het hele gevoel van die film, het wilde westen, de burgeroorlog zit vervat in die muziek. The Ecstacy of gold zit aan het eind, als Blondie, Angel eyes en Tuco zich op het kerkhof in een duel storten. Ik hou van westerns, vaak van de films met de muziek van Morricone, zoals ook Inglourious bastards van Tarantino. Je herkent het meteen. Ik draai Morricone ook zonder filmbeelden.”

Wat Morricone met Nîmes te maken heeft? “Metallica gebruikt de westernmuziek als intro voor het optreden. Dat gebeurde ook in het amfitheater van Nîmes.”

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over een muziekstuk dat speciaal voor hen is

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)