Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

38 trucs om je tutor te imponeren

38 trucs om je tutor te imponeren

Pocketfilosofie
Gespreksstof nodig voor feestjes en familiediners? Behoefte aan persoonlijke ontwikkeling? In deze rubriek bespreken we kleine boeken van grote filosofen, die je tussen de onderwijsgroepen door kunt lezen. In deze aflevering kun je van Schopenhauer leren hoe je in een discussie gelijk kunt krijgen.

Wie kent het gevoel niet: je hebt je perfect voorbereid voor je onderwijsgroep, hebt een aantal zaken mooi uitgewerkt, maar in een discussie lukt het maar niet om gelijk te krijgen. Een waarschijnlijk nog bekender scenario: je bent gaan stappen, hebt niets voorbereid en staat met je mond vol tanden als iemand je een vraag stelt.

Voor beide situaties biedt Arthur Schopenhauers De kunst van het gelijk krijgen uitkomst. De Duitse filosoof (1788-1860) staat vooral bekend om zijn pessimisme en zijn ontkenning van de vrije wil (in empirische zin), maar beschikte ook over een ruime retorische trukendoos. In dit boekje laat hij ons 38 kunstgrepen zien, geschikt in verschillende situaties, bij verschillende tegenstanders. Want wie geeft er nu om de waarheid als je ‘zonder’ ook gelijk kunt krijgen?

Zo kan het heel nuttig zijn om je tegenstander boos te maken - zie kunstgreep 8. Als iemand kwaad is, is hij namelijk niet meer in staat juist te oordelen en op zijn voordeel bedacht te blijven. Kunstgreep 27 stelt dat je moet doorvragen bij onderwerpen die je tegenstander boos maken. Vermoedelijk heb je dan een zwakke plek in zijn gedachtegang geraakt.

Kunstgreep 2 kan erg succesvol zijn wanneer een publiek meeluistert: pik een woord uit de argumentatie van je tegenstander en geef hier een andere, liefst belachelijke betekenis aan.

Je tegenstander zegt: "U bent duidelijk nog niet ingewijd in de mysteries van de kantiaanse filosofie.”

"Ach, van mysteries wil ik niets weten", suggereert Schopenhauer dan. (ook handig als je inderdaad niets van de kantiaanse filosofie weet)

Als andere kunstgrepen niet blijken te werken is er de onaangename laatste: Word persoonlijk, beledigend en grof zodra je ziet dat je tegenstander de overhand heeft. Helaas is dit een zeer populaire techniek, veel vaardigheid is er immers niet voor nodig.

Opvallend is dat veel van Schopenhauers trucjes bedoeld zijn om de tegenstander onderuit te halen om zichzelf in een beter daglicht te stellen. Zo is het soms gemakkelijk om een discussie te winnen, maar vrienden verliezen is een mogelijke bijwerking. Behandel de kunstgrepen daarom steeds met zorg, gebruik ze om drogreden te herkennen en onschadelijk te maken en berust af en toe in de oude spreuk die Schopenhauer tegen het einde aanhaalt: “Aan de boom van het zwijgen hangt de vrucht van de vrede.”

Iris Fraikin

 

De kunst van het gelijk krijgen

Arthur Schopenhauer

Uitgeverij Boom, Amsterdam

Pagina’s: 86

Prijs: €9,90

 

De serie Pocketfilosofie verschijnt eens in de drie weken en bespreekt de reeks Kleine Klassieken van Uitgeverij Boom

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)