Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Uitstekende richtlijnen maar naleving schiet tekort

Vergelijkende studie naar ondervoeding legt zwakke plekken bloot

Als het over ondervoeding gaat, hebben Nederlandse verpleeghuizen op papier hun zaken in orde maar in de praktijk komen de richtlijnen en protocollen niet altijd uit de verf. Dat blijkt uit een vergelijkende studie in Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

Ondervoeding in Nederland? Veel mensen denken meteen aan “kindertjes in Afrika”, zegt onderzoeker Noémi van Nie, die morgen promoveert op het proefschrift Malnutrition in nursing home residents. Ondervoeding is volgens haar dan ook een onderschat probleem: 18 procent van de verpleeghuisbewoners lijdt eraan, blijkt uit haar onderzoek. En dan doet Nederland het nog relatief goed, in Duitsland en Oostenrijk gaat het om 20 en 23 procent.

Van Nie onderzocht in de drie landen niet alleen hoe vaak ondervoeding voorkomt maar ook hoe de verpleeghuizen hun zaken hebben geregeld. “In Nederland is er geen gebrek aan protocollen, criteria en richtlijnen. Ook kennen de meeste instellingen multidisciplinair overleg over risicogevallen en hebben ze diëtisten aangesteld. Maar sommige regels worden in de praktijk verwaarloosd. Zo wordt nog niet de helft van de nieuwkomers bij binnenkomst gescreend, terwijl dat in Duitsland en Oostenrijk bij ruim 90 procent gebeurt. De screening is belangrijk omdat je dan de patiënt vanaf het begin in de gaten kunt houden.”

Ook ‘bijvoeden’ verloopt niet volgens de richtlijnen. “Wie ondervoed dreigt te raken moet binnen 48 uur ‘energie verrijkte’ voeding krijgen, variërend van een maaltijd, een Mars of extra havermoutpap. Dat gebeurt niet altijd. In de andere twee landen is daar meer aandacht voor. In Oostenrijk hoorde ik een diëtiste tegen de kok zeggen dat een cliënt een verrijkt dieet nodig had met extra proteïnen. Ik vraag me af of dat in Nederland gebeurt.”

Ondervoeding kan ernstige gevolgen hebben omdat dit het immuunsysteem aantast, wat vooral ouderen en zieken vatbaar maakt voor infecties. De kwaliteit van leven daalt en er is een rechtstreeks verband met sterfte. Toch is de laatste jaren in Nederland veel vooruitgang geboekt. In 2004 was maar liefst 40 procent van de verpleeghuisbewoners ondervoed. “Misschien dat we de huidige 18 procent nog kunnen halveren, maar helemaal uitbannen zal niet lukken.”

Het onderzoek maakt deel uit van de internationale LPZ-studie (Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen), waarbij Van Nie verantwoordelijk was voor de buitenlandse tak. De LPZ-studie begon in Nederland met het meten van decubitus (doorliggen) en is in 2004 en 2007 uitgebreid met ondervoeding, incontinentie, vallen en vrijheidsbeperkende maatregelen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)