Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tragikomisch portret van een eeuwige student

Tragikomisch portret van een eeuwige student

Film: Aanmodderfakker

Het verhaal: De 32-jarige eeuwige student Thijs (Gijs Naber) sloft ogenschijnlijk zorgeloos door zijn leven. Zijn zus doet de was en zijn moeder kookt voor hem. Ze stopt hem bovendien regelmatig wat extra geld toe, want studeren is duur en Thijs heeft het maar wat druk met al zijn ‘extracurriculaire’ activiteiten. Dat Thijs al jarenlang geen collegezaal meer van binnen heeft gezien, verzwijgt hij uiteraard. Toch is Thijs ten prooi gevallen aan een sluimerende onvrede over zijn leven. Die onvrede krijgt nog een extra injectie als hij de zestienjarige Lisa (Roos Wiltink) ontmoet, de hyperambitieuze oppas van zijn zus.

Eindelijk nog eens een Nederlandse film om trots op te zijn, want:

- Drie Gouden Kalveren won Aanmodderfakker tijdens het afgelopen Nederlands Film Festival: voor beste film, beste scenario en beste acteur (ex-Toneelacademiestudent Gijs Naber). Naber maakt van Thijs een onvergetelijk personage: een onvolwassen nietsnut die zich als een hufter gedraagt, maar waar je toch om gaat geven.

- Aanmodderfakker legt haarfijn de verschillen tussen de generatie van Thijs en Lisa bloot. De hedonistische langstudeerdersgeneratie versus hedendaagse middelbare scholieren, die ervan doordrongen zijn dat universiteiten tegenwoordig aan de poort selecteren en daarom op hun zestiende al fulltime bezig zijn met hun curriculum vitae. Beide attitudes brengen een geheel eigen tragiek met zich mee, en dat geeft deze ogenschijnlijk zo luchtige film een verfijnde onderhuidse gravitas mee.

- Les 1 in iedere scenarioklas is dat je hoofdpersonage een doel moet hebben. Thijs klooit echter maar wat aan en streeft helemaal niks na. Het tekent de frisse en onconventionele aanpak van scenariste Anne Barnhoorn en regisseur Michiel ten Horn.

Een film die maar wat aanmoddert, want:

- De dialogen in Aanmodderfakker zijn zonder meer geestig, maar de film wil ook soms wat al te nadrukkelijk humoristisch zijn. Voor de meeste running gags (zie de armoedige grap met het toetsenbord en de strapatsen van huisgenoot Walter) geldt dat ze de eerste keer al nauwelijks grappig zijn, en dat wordt er bij de tweede, derde en vierde doortocht niet beter op.

Het salomonsoordeel: Aanmodderfakker is fris, origineel en sprankelend. Zusje (1995) heeft eindelijk een waardige opvolger gekregen.

Mark Vluggen

De film is in Lumière te zien met Engelse ondertitels 

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)