Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“De drive om minder te snijden heb ik van Bonjer”

“De drive om minder te snijden heb ik van Bonjer”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Illustratie Simone Golob

Nicole Bouvy geïnspireerd door Jaap Bonjer

Het liefst zou ze het niet laten bij één inspiratiebron. En het liefst zou de Maastrichtse chirurg Nicole Bouvy kiezen voor mensen van buiten de wetenschap. En tja, eigenlijk is inspiratiebron niet eens het goede woord. Bij het zien van patiënten die ziek en ellendig zijn geworden na een operatie – letterlijk door al het snijwerk – wordt Bouvy getriggerd om nog harder te werken, om te bewijzen dat het ook anders kan.

Op haar telefoon toont ze een foto van een (onherkenbare) patiënt met een misvormde, verkleurde en opgezwollen buik. “Deze mevrouw is tien jaar geleden geopereerd aan een maagperforatie. Er is een grote snee in haar buik gemaakt met littekenbreuken en verklevingen als gevolg. Daarna is ze nog eens vier keer onder het mes gegaan voor die complicaties.” Wat Bouvy (1969), onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘innovatieve chirurgische technieken’, wil zeggen: deze mevrouw zou heel wat ellende bespaard kunnen zijn als er destijds een minder grote snee zou zijn gemaakt. Oftewel, hoe kleiner de snee, hoe beter. Kijkoperaties zijn bij menig darm- en maagoperatie een uitkomst, meent Bouvy, zeker bij mensen met morbide obesitas bij wie een aanpassing aan de maag de enige oplossing is om af te vallen. De chirurg kan zich bij een kijkoperatie beperken tot enkele kleine sneetjes in de buik waardoor de instrumenten binnen worden gebracht. Of er wordt ingegrepen in de maag via de mond en slokdarm.
Bouvy’s verhaal is indrukwekkend, maar meerdere inspiratiebronnen en niet academisch? Dat mag niet van Observant. Regels zijn regels. Er moet één inspirator worden genoemd. Bouvy hoeft er niet lang over na te denken: “Mijn copromotor Jaap Bonjer.” Na een aantal jaren in Rotterdam en vervolgens in Canada te hebben gewerkt, is Bonjer (1960) al vijf jaar hoofd van de afdeling heelkunde van het VUmc (medical center of Vrije Universiteit Amsterdam). Bouvy kent Bonjer van de Erasmus Universiteit Rotterdam, als begeleider tijdens haar promotieonderzoek. “Hij is een ontzettend goede dokter, enorm patiëntgericht. Hij kickt niet op zijn eigen ego, hij wil alleen maar de juiste zorg voor de patiënt. En afspraak is afspraak.”

“Van Bonjer heb ik de drive om minder te snijden. Het Rotterdamse ziekenhuis was daar ook heel vooruitstrevend in. Hij was een energieke man, enthousiast. We deden samen de eerste laparoscopische bijnieroperatie in Nederland. Laparoscopie betekent letterlijk: in de buik (laparos) kijken (scopei). Het Nederlandse woord kijkoperatie dekt de lading niet helemaal. We kijken en grijpen in. Het Engelse woord key hole surgery is beter.”
Dat Jaap Bonjer, als hoofd spoedeisende hulp, nauw betrokken was bij de commotie rondom de afgeblazen ziekenhuisrealityserie 24 uur: Tussen Leven en Dood, weet Bouvy maar al te goed. “Hij heeft in de kranten gestaan, is op televisie geweest. Ik geloof oprecht dat hij er in al zijn enthousiasme niet over heeft nagedacht wat de consequenties konden zijn.” RTL zond in februari 2012 de eerste aflevering van een realityserie uit waarbij werd gefilmd (een aantal mensen wisten het niet) op de spoedeisende hulp van het VUmc. Na één aflevering ging de serie van de buis.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)