Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mooiste slotscène ooit

Een ode aan Shakespeare, dat is King Lear van Het Toneel Speelt. Het is een tragisch verhaal: een oude koning wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters en vraagt ze hun liefde voor hem te betuigen. Twee van hen beginnen gelijk op te scheppen, de jongste houdt oprecht van haar vader, maar weigert aan dat spelletje mee te doen. Verkeerd begrepen wordt ze verbannen naar Frankrijk. De koning verlaat zijn andere dochters (die hem niet trouw zijn gebleken) en gaat de strijd met de natuur aan.

Aan het klassieke stuk zijn door regisseur Jaap Spijkers geen grote veranderingen of eigen interpretaties toegevoegd. En dat is jammer. De voorstelling moet vragen oproepen over welke positie hogere machten zoals de natuur in ons leven innemen en wat het doel van het leven is, maar slaat geen brug naar deze tijd. Het ingewikkelde plot over koningen, rijken, narren en bodes is moeilijk in het heden voor te stellen.

De techniek en decor zijn moderner. De wildernis, die de koning letterlijk insluit wanneer grote boomstammen vanuit de lucht het hele podium vullen, is indrukwekkend. Net als de donder en bliksem die het hele theater laten trillen. Een aantal gruwelijke scènes – onder andere één waarin iemand de ogen worden uitgesneden – waarbij macht en verraad steeds de boventoon voeren maken het stuk zelfs spannend. Met dank aan Mark Rietman die een fantastische King Lear neerzet: één die vloekt, tiert, huilt en schreeuwt en uiteindelijk zijn dode dochter het toneel op moet dragen. Het is de mooiste en meest tragische slotscène uit de hele toneelgeschiedenis en wordt virtuoos gespeeld.

Met zijn bijna 3,5 uur speeltijd is King Lear een lange zit. De tekst staat centraal en hoewel deze bij vlagen prachtig is, vraagt het ook veel concentratie. Dat maakt het stuk soms taai. Wie zich daar doorheen slaat kan genieten van een klassieke Shakespeare.

Marlien van Liempt

 

 

Het Toneel Speelt – King Lear (25 september in Maastricht)

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)