Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tumorvorming in beeld gebracht

Tumorvorming in beeld gebracht

Photographer:Fotograaf: Ron Heeren Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. Tumorweefsel supersnel in kaart brengen en zichtbaar maken – op moleculair niveau – zodat een chirurg tijdens een operatie niet alleen de tumor, maar ook het aangetast weefsel eromheen kan weghalen. Dat is de technologische doorbraak op naam van de onderzoeksgroep van fysicus Ron Heeren. Vandaag maakte hij de imaging-techniek bekend tijdens zijn presentatie als nieuwe universiteitshoogleraar.

Tijdens operaties haalt een chirurg doorgaans de tumor weg en waar mogelijk omliggend weefsel. Maar een cel die zich in een vroeg stadium ‘raar’ gedraagt, is in het pathologisch laboratorium, met de gebruikelijke middelen, niet waarneembaar. Soms duurt het weken voordat duidelijk is dat het omliggend weefsel ook is aangetast. Met als gevolg: een nieuwe operatie.

De nieuwe imaging-techniek van Heerens onderzoeksgroep biedt uitkomst omdat deze op moleculair niveau in kaart brengt hoe cellen zich gedragen, of ze bijvoorbeeld op weg zijn om ziek te worden. “Het weefsel dat de chirurg tijdens de operatie wegsnijdt, kan real time worden bekeken”, zegt Heeren. Is het slecht nieuws, dan kan een chirurg nog tijdens de operatie ingrijpen. Heeren verwacht dat er over drie jaar mee kan worden gewerkt. “We proberen het bruikbaar te maken voor zoveel mogelijk oncologische toepassingen. De chirurg kan zo heel precies een tumor verwijderen waardoor de prognose voor de patiënt en de kans op genezing veel groter worden.”

Heeren is een van de grondleggers van imaging met behulp van massaspectometrie, een techniek om moleculen, de bouwstenen van een stof, te identificeren. “We visualiseren duizenden moleculen tegelijkertijd, eiwitten, suikers, lipiden, vetzuren, noem maar op. Daardoor kunnen we patronen voor allerlei ziektes ontdekken en zijn we in staat om persoonlijke moleculaire profielen te maken. De stap naar personalised medicine is dan niet groot meer”, zei hij eerder in Observant.
De nieuwe imaging-techniek van Heeren zal worden gebruikt in combinatie met het iKnife, een slim operatiemes, uitgevonden door scheikundige Zoltan Takats van het Imperial College London. Dit mes speurt tijdens het snijden naar kankercellen. Door de rook, die achterblijft als het mes door vlees snijdt, te analyseren (een massaspectrometer detecteert de chemische samenstelling), weet de chirurg meteen of de cellen goed- of kwaadaardig zijn.

De onderzoeksgroep van Heeren verhuisde onlangs van AMOLF in Amsterdam naar de Universiteit Maastricht. AMOLF is een instituut dat fundamenteel onderzoek doet. In Maastricht heeft Heeren de kans om zijn onderzoek toe te passen in de klinische praktijk. Dat gaf ook de doorslag voor zijn verhuizing naar het zuiden. 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)