Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik wilde alles tegelijk, het renaissance ideaal van uomo universale”

“Ik wilde alles tegelijk, het renaissance ideaal van uomo universale”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven – Loesje

Achternaam: Meertens * Voornamen: Renée (Ree) Marie * In het dagelijks leven: universitair hoofddocent, vakgroepvoorzitter Health Promotion en kunstenares * Geboren in: Heerlen * Leeftijd: 54 * Woonplaats: Kelmond (Beek) * Burgerlijke staat: ongehuwd samenwonend met Caius Spronken, samen een dochter en twee zonen

TOEN
Jongens-meisje Ik ben opgegroeid in een warm en gelukkig gezin. Als kind realiseer je je dat niet, pas veel later blijken er ook kinderen te zijn die niet gesteund werden door hun ouders of wier zelfvertrouwen is ondermijnd. Mijn vader en moeder waren vooruitstrevend; we gingen bijvoorbeeld zelden naar de kerk, dat was in die tijd heel ongewoon in Geleen, waar ik ben opgegroeid. Ik speelde graag buiten, samen met de vriendjes van mijn broer, voetballen in de tuin. Ik was een jongens-meisje. Om poppen en make-up gaf ik niets.
Burgemeester Een van mijn opa’s was gecombineerd boer en burgemeester van Bingelrade [een dorp ten noorden van Brunssum]. Dat burgemeesterschap wisselde per generatie. De ene keer nam onze familie het burgemeesterschap op zich; de andere keer een andere familie. Dat veranderde na de oorlog. Mijn vader is chemie gaan studeren aan de hts. Zijn laatste baan was bij personeelszaken van DSM. Moeder is opgeleid tot vroedvrouw, iets dat mijn pa ook stimuleerde, maar ze heeft na haar huwelijk niet meer gewerkt. Dat was belastingtechnisch ongelukkig.
Tekenen Ik tekende graag, als sinds de basisschool, maar ik was lang niet de enige. Mijn werk viel niet op, ook niet in de tekenles op de middelbare school; er was volgens mij niemand favoriet bij de tekenleraar. Hij gaf vooral opdrachten. Ja, dat was wel jammer. Ik hield veel meer van ‘vrij tekenen’, zelf iets kiezen, niet strak omlijnd.
Amsterdam Ik wilde als kind meerdere dingen worden, het liefst alles tegelijk, het renaissance ideaal van ‘uomo universale’. Journalistiek is de revue gepasseerd, net als de kunstacademie. Biologie leek me ook wel wat, maar ik heb ervan afgezien. Men zei dat je er – als je al geluk had – alleen maar leraar mee kon worden. Ik dacht: ‘Ik ga niet de wijde wereld in om daarna terug te keren naar de middelbare school.’ Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ik had een ontzettend leuke kamer aan de Stadhouderskade, op een zolder, met een hoog plafond en veel licht. Ik heb er veel geschilderd.
Bouwsloop Ons huis in Kelmond hebben we zelf gebouwd, halverwege de jaren tachtig. Ik begon de dag op de stelling, vertrok naar de universiteit, en stond ’s avonds weer op de stelling. Ik heb heel wat specie aangemaakt en kruiwagens geduwd. Het is nog steeds niet af, hier en daar liggen nog geen planken op de vloer – we hebben er iets opgezet, het valt ons niet meer op. Het huis is duurzaam gebouwd met tweedehands materialen van de bouwsloop. Ik ben er trots op.

NU
Liefde Sinds de middelbare school ben ik samen met Caius Spronken, beeldhouwer. Hij was twee keer blijven zitten op een andere school en moest switchen. Ik zie nog voor me hoe hij onze school, het Albert Schweitzer in Geleen, binnenliep. Ik dacht: ‘Aha’. Het was liefde op het eerste gezicht, maar voordat we echt een relatie kregen, zijn er nog anderen geweest [grinnikt]. 
Grubbenvorst Op mijn 25e had ik mijn eerste expositie in een galerie in Grubbenvorst, samen met Caius en andere kunstenaars. Ik heb me erover verbaasd dat men mijn werk mooi vond. Ik was er tevreden over, maar wat anderen ervan vonden? Geen idee. Mensen zeggen misschien wel uit beleefdheid dat het hen bevalt. Hoewel, als ze je schilderij kopen, menen ze het toch echt, lijkt me. Ik heb altijd geschilderd, behalve toen de kinderen heel klein waren. Het was gewoon te druk. Ik bleef wel werken op de UM. Ik was liever moe dan dat ik me helemaal moest richten op de zorg. Voor Caius gold dat ook. We hadden de behoefte om nog iets anders te doen. De kinderen zijn inmiddels het huis uit. Ik werk parttime op de universiteit en parttime thuis, waar we ons atelier hebben.
Tijd Ik doe veel dingen tegelijk, met plezier: het voorzitterschap, onderwijs, onderzoek, schilderen. Maar ik heb voor alles te weinig tijd. Als voorzitter van een vakgroep moet je dingen doen. Ook mede door mijn parttime baan hier, ben ik minder onderwijs gaan geven, het onderzoek leidt eronder. En dat is zeker jammer, maar omdat ik houd van de veelzijdigheid moet ik de consequenties accepteren.
Avontuur Als kunstenares ga ik graag op avontuur, probeer ik dingen uit. Ik heb vaak een vaag idee, weet niet precies wat eruit komt. Ik kan geïnspireerd zijn door iets dat ik in de krant heb gezien, een beeld in een film of een mooi stuk in een eerdere tekening. Ik houd van variatie, ga graag op zoek naar nieuwe technieken, maar ik schilder vooral met olieverf op doek, koper of papier.

STRAKS
Fresco Ik ben gelukkig nu. Natuurlijk droom ik van mooie reizen, maar dat zullen er meer zeggen. Ik denk meer aan een paar ‘grotere dingen’ waar ik nu niet aan toe kom door de waan van de dag. Ik zou nog graag eens iets schrijven dat echt invloedrijk is, in wetenschappelijk en maatschappelijk opzicht. Thuis experimenteer ik op kleine schaal met een oude techniek, ‘buon fresco’. Fresco’s zijn muurschilderingen. De verf breng je direct aan op de natte kalk. Bestaande muren zijn vaak niet geschikt omdat ze zijn bewerkt, met stuc bijvoorbeeld. Ik wil al jaren een klein gebouw metselen met fresco’s op de muren.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)