Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Op zoek naar voorspellers van hartfalen

Op zoek naar voorspellers van hartfalen

Photographer:Fotograaf: Thinkstock

MAASTRICHT. Het vroegtijdig opsporen van hartfalen bij vrouwen: daarmee gaat een groep wetenschappers aan de slag in het Maastrichtse Universitair Medisch Centrum. De Hartstichting investeert €2,2 miljoen.

“Men is er altijd van uitgegaan dat mannen, meer dan vrouwen, lijden aan hart- en vaatfalen”, zegt arts-onderzoeker en coördinator Chahinda Ghossein. “Maar vaak komt het bij vrouwen pas op latere leeftijd tot uiting, na de menopauze. Een vrouw wordt in haar vruchtbare periode normaal gezien beschermd door oestrogenen.”
Onder andere voor deze vierjarige studie, waarin gynaecologen samenwerken met cardiologen en internisten, is er in het MUMC, onder leiding van Marc Spaanderman, hoogleraar verloskunde, een Vrouwendagcentrum in het leven geroepen waar de deelnemers – 2500 vrouwen tussen de 30 en 50 jaar – worden onderzocht. De ene helft heeft tijdens de zwangerschap preeclampsie (in de volksmond ‘zwangerschapsvergiftiging’) gehad, de andere helft niet. “We weten dat iemand die preeclampsie heeft gehad, vijf keer zoveel risico loopt op hartfalen”, zegt Ghossein. Preeclampsie, wat bij ongeveer 5 procent van de zwangere vrouwen voorkomt, is een combinatie van hoge bloeddruk en eiwitverlies in de urine. Voor zowel het kind als de moeder is het gevaarlijk. Ghossein: “De moeder kan bij onvoldoende behandeling insulten of hersenbloedingen krijgen, het kind kan vroeger geboren worden, kleiner ter wereld komen.” Klachten kunnen worden aangepakt, maar de enige manier waarop preeclampsie verdwijnt, is bevallen.
“We beschouwen de zwangerschap als een alarmbel. Het lichaam wordt onderworpen aan een stresstest en soms blijkt het niet bestand tegen zo’n belasting.” Toch is het nogal iets, zegt Ghossein, om tegen een vrouw van, zeg 25 jaar, te zeggen dat ze risico loopt op hartfalen nu ze preeclampsie heeft gehad. “Moeten we haar voor de rest van haar leven onderwerpen aan een strenge follow-up? Ik kan me voorstellen dat ze dan altijd het idee houdt dat ze ziek is, terwijl dat niet helemaal zeker is.”
Om de echte risicogroep eruit te filteren, hoopt Ghossein met deze studie nog meer voorspellende factoren te vinden. In samenwerking met andere universitaire medische centra zal er gezocht worden naar stofjes in het lichaam die geassocieerd worden met afwijkingen in het hart en de vaten. Het ultieme doel: het ontwikkelen van aangepaste preventieve programma’s.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)