Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Uitgeverij Springer en universiteiten bereiken akkoord

Uitgeverij Springer en universiteiten bereiken akkoord

NEDERLAND. Uitgeverij Springer en de Nederlandse universiteiten hebben een onderhandelingsakkoord bereikt over de transitie naar open access. “Wetenschappers in Nederland kunnen door dit akkoord open access publiceren in bestaande Springer-tijdschriften. Tegelijkertijd blijven ze toegang houden tot deze tijdschriften om artikelen te kunnen lezen.”, zegt Koen Becking, voorzitter Tilburg University en hoofdonderhandelaar namens de VSNU.

Met de afzonderlijke wetenschappelijke uitgevers worden afspraken gemaakt over de abonnementsgelden voor wetenschappelijke tijdschriften namens alle Nederlandse universiteiten. Dit worden de Big-Deal onderhandelingen genoemd. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat uitgevers bereid zijn stappen te zetten om open access dichterbij te brengen. Verschillende uitgevers zijn terughoudend, omdat het verdienmodel voor de uitgevers ingrijpend wijzigt. Met Springer is er nu dus wel een akkoord gesloten.

De Nederlandse universiteiten zijn met de Nederlandse overheid groot voorstander van vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties. Staatssecretaris Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil dat in vijf jaar 60 procent en in tien jaar 100 procent van alle Nederlandse wetenschappelijke publicaties open access is. Hij is enthousiast over het akkoord. “Het is een heel belangrijke stap de goede kant op. Kennis die gedeeld wordt, is van belang voor het innovatievermogen van Nederland. Het kan de dokter helpen om van de laatste medische onderzoeken op de hoogte te zijn en het is handig voor de leraar bij een nieuwe ontdekkingen in de pedagogiek.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)