Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Is dit nu later?

Ik vraag me wel eens af waarom ik het mezelf zo moeilijk maak. Hoewel ik me in de periode van mijn leven bevind waarin je ‘voor de laatst keer onbezorgd kunt leven’, puilt mijn agenda uit van de afspraken, deadlines, werk- en studie-uren. Tijd om te relaxen met vrienden zit er haast niet meer in, waarom laat ik het zover komen?

 

‘Denk aan je toekomst.’ Dat is wat menig leraar op de middelbare school zijn leerlingen meegeeft. Op de één of andere manier lijkt het alsof een deterministisch leven the way to go is: studeer goed, werk hard en je wordt gelukkig. Wat nou precies bedoeld wordt met dit ‘geluk’ blijft een mysterie voor me. Eén van de keren dat ik me namelijk echt oprecht gelukkig voelde, studeerde en werkte ik niet, ik had helemaal niks anders dan een backpack op mijn rug en keek uit over de Indische Oceaan. Voor mijn gevoel had ik zojuist het laatste stukje van de puzzel gelegd. Ik was met niks anders bezig dan dat bewuste moment. Maanden daarvoor had ik besloten om mijn navolging van het door mijn middelbare schoolleraar beoogde ‘geluk’ uit te stellen door een gap-year te nemen.

Ik ben echter nuchter genoeg om te beseffen dat leven met een tas op je rug en iedere dag wakker worden met de vraag wat je gaat doen, helaas ook niet realistisch is: Alexander Supertramp was immers ook maar een ondoordachte idealist. Maar mijn leven in Maastricht is toch stiekem wel veel overeenkomsten gaan krijgen met de theorie van mijn voormalig docent.

Studiepunten, UB-uren, onderwijsgroepen, werkuren, commissie hier, bestuurslid daar, het zijn de struggles van bijna iedere Maastrichtse student. Allemaal met het oog op later, want we denken aan onze toekomst.

 

We hebben het nu druk, zodat we het later nog veel drukker kunnen hebben.

 

Romeijn Sadée

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)