Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-hoogleraren: 14 uur per week voor nevenactiviteiten

UM-hoogleraren: 14 uur per week voor nevenactiviteiten

Photographer:Fotograaf: archief De Groene

MAASTRICHT. Maastrichtse hoogleraren met een gewone aanstelling (bijzondere hoogleraren zijn niet meegerekend) besteden gemiddeld veertien uur per week aan nevenactiviteiten. Dat is meer dan hun collega’s in de rest van het land, die zijn er gemiddeld een dikke negen uur aan kwijt. Dat blijkt uit onderzoek van De Onderzoeksredactie, een samenwerkingsverband van journalisten, dat vandaag wordt gepubliceerd in de Groene Amsterdammer.

Ruim 80 procent van de 5.800 hoogleraren aan Nederlandse universiteiten heeft een of meer nevenfuncties. In totaal zijn het er minstens zeventienduizend, gemiddeld zo’n vier per persoon. Een derde van al die functies wordt niet vermeld op universitaire sites. Er is sprake van “een flinke schaduwuniversiteit”, stellen de journalisten die een half jaar met dit onderzoek zijn bezig geweest. Ze maakten een overzicht van alle nevenfuncties (vanaf vandaag op www.onderzoeksredactie.nl), hielden een enquête waarop 750 hoogleraren reageerden (39 uit Maastricht, 28 van hen hebben nevenfuncties) en hielden interviews met tachtig “betrokkenen”. Zo’n 28 procent van die 750 hoogleraren verklaart “gevallen van (de schijn van) belangenverstrengeling te kennen”.

In Maastricht hebben professoren (in totaal hier 361, aldus De Onderzoeksredactie, waarvan 218 met nevenfuncties, 143 zonder) gemiddeld bijna vier bijbanen, blijkt uit het onderzoek.

Een kwart van de respondenten uit Maastricht zegt meer dan tienduizend euro per jaar te verdienen met hun bijbanen. Een kwart geeft alles aan de universiteit, een kleine 20 procent stort het merendeel van de extra inkomsten op de eigen bankrekening. Bij bijna 15 procent is de ‘nevenwerkgever’ ook (deels) financier van het onderzoek.

Ongeveer de helft van de geënquêteerde UM-hoogleraren zegt dat ze nevenfuncties alleen hoeven te melden, toestemming is niet nodig. Een kwart verklaart – in tegenstelling tot de geldende regels binnen de UM en de VSNU -  dat melden zelfs niet nodig is.

Maar wat is een nevenfunctie? “Goede vraag”, zegt een van de onderzoeksjournalisten, Sjors Koevoets. “De VSNU heeft het over iedere activiteit naast de wetenschappelijke functie. Wij hebben gekeken naar datgene wat de mensen zelf opgeven op hun profielpagina van de universitaire website.” Volgens afspraken tussen de minister en de universiteiten uit 2007, moeten alle nevenfuncties op die pagina’s vermeld worden.

Prof. Pierre Mohnen van UNU-Merit staat met 32 functies op nummer een in de UM top tien die de onderzoeksjournalisten samenstelden. Prof. Wiebe Bijker volgt met 28 ‘bijbanen’ op twee. Beiden waren niet bereikbaar voor commentaar. Op de profielpagina van Bijker staat een veel langere rij van – allemaal aan zijn wetenschapsgebied gerelateerde – functies. Het is niet duidelijk wat wel en wat niet is meegeteld, en waarom. “Wij hebben de sites in de zomer ‘gescraped’, dat is natuurlijk een momentopname. Maar wij zoeken het verder uit”, laat Koevoets net voor het ter perse gaan van Observant weten.

Een jaar geleden liet minister Bussemaker van Onderwijs - op vragen van de Tweede Kamer – nog weten blij te zijn met de bijbanen. Het geeft volgens haar de maatschappelijke betrokkenheid van professoren aan. Zij vond ook niet dat die nevenfuncties de onafhankelijkheid zouden schaden, vertelde ze de Kamer.

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)