Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Type-II, Bassie

Type-II, Bassie

Medewerkerscolumn

Tijdens mijn studie psychologie had ik, net zoals velen met mij, moeite met het onthouden van allerlei statistische concepten. Een van mijn grootste struikelblokken: Type-I en Type-II fouten bij hypothesetoetsing. Bij dit soort toetsing accepteer of verwerp je op basis van gevonden waardes een nulhypothese (H0). Verwerp je onterecht een juiste H0, dan maak je een Type-I fout. Verwerp je onterecht een onjuiste H0 niet, dan maak je een Type-II fout. Zonder context is dit nogal bewerkelijk om te begrijpen en onthouden.

Ik had de meeste moeite met Type-II fouten en besloot er een ezelsbruggetje voor te verzinnen. Dat werd “Type-II, Bassie”.  Dit ezelsbruggetje had alles te maken met Bassie’s (van Bassie en Adriaan)  vermeende belastingfraude. Dacht ik aan Type-II fouten, dan dacht ik aan de misser van de belastingdienst. Zij namen aan dat publieksgeliefde clowns niet tot belastingfraude in staat waren (H0). Een onjuiste aanname die verworpen had moeten worden (Type-II fout).

Dit ezelsbruggetje is voor verbetering vatbaar maar is zelfs in de huidige vorm zo slecht nog niet. Het spreekt ons geheugen namelijk op een betekenisvolle, concrete manier aan. Qua werking en structuur is ons geheugen vrijwel identiek aan dat van onze jager-verzamelaar voorouders. Voor hen was het vooral belangrijk te onthouden waar eten was te vinden, of je ziek werd van dat eten en wat de route terug naar hun grot was. Zij die betekenisvolle beelden, geuren en unieke gebeurtenissen goed konden onthouden hebben overleefd. Zij die bezig waren met Type-II fouten werden opgegeten.

Wil je iets gemakkelijk uit het geheugen ophalen, sla het dan op als een uniek, betekenisvol verhaal dat je in geuren en kleuren is verteld. Probeer je hierbij zoveel mogelijk details voor te stellen, want ons geheugen werkt als een relationeel netwerk. Om deze techniek te illustreren en toekomstige generaties worstelende statistiek studenten tegemoet te komen, introduceer ik Bassie 2.0:

Met een sterk geurende kop zwarte koffie zit Bassie achter de computer. Muisklik na muisklik gaat hij door zijn belastingaangifte heen, totdat met een oorverdovende laatste klik de aangifte is verstuurd. Omdat de belastingdienst het niet leuker voor ons kan maken, maar wel makkelijker, gaat men er vanuit dat vrolijke clowns geen oplichters zijn (H0). Niets is echter minder waar. Afgeleid door Bassie’s aanstekelijke schaterlach besluit de dienstdoende inspecteur onterecht dat Bassie geen fraude heeft gepleegd (Type-II fout).

Alles is voor Bassie.

Jorrick Beckers, promovendus onderwijskunde

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)