Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Het felle dat ik altijd al had, kwam er op de middelbare school meer uit”

“Het felle dat ik altijd al had, kwam er op de middelbare school meer uit”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven- Loesje

Achternaam: Bok * Voornamen: Rosalie Suzanne * In het dagelijks leven: derdejaars Nederlands recht * Geboren in: Nijmegen * Leeftijd: 21 * Woonplaats: Maastricht * Burgerlijke staat: sinds 3,5 jaar een relatie met Alexander

TOEN

Buitenbeentje Toen ik acht was, verhuisden we vanwege het werk van mijn vader – hij is kinderarts – van Lelystad naar Veldhoven. In het begin kon ik daar niet aarden. De basisschool in Lelystad was heel modern. We werkten in groepjes en hielpen elkaar, er was veel aandacht voor je individuele ontwikkeling. In Veldhoven ging alles klassikaal. Dat is prima voor de middenmoot, maar niet voor de onder- en bovenkant. Ik werd gepest. Niet met schoppen en slaan, maar ik hoorde er niet bij, werd buitengesloten. Daar werd ik onzeker van. Op de middelbare school ging het langzaam beter. Er werd in de klas minder gevochten om een plaatsje bovenaan de pikorde en mijn onzekerheid werd minder. Het felle wat ik altijd al had, kwam er meer uit. Ik deed mee aan debatwedstrijden, werd voorzitter van de leerlingenraad.
Kerst Mijn moeder is katholiek opgevoed, mijn vader protestants. Dat merkte je bijvoorbeeld met kerst. Mijn moeder hecht meer waarde aan tradities en wilde graag uitpakken. Uitgebreid eten en de tafel dekken met het goede servies. Mijn vader hecht daar helemaal geen waarde aan en vond het al snel onnodige pracht en praal. Ze hebben ons niet gelovig opgevoed. 
Maastricht Dit gaat heel fout klinken, maar het idee om rechten te studeren ontstond nadat ik de film Legally Blonde had gezien. Ik kan heel boos worden over onrecht en heb tijdens de debatwedstrijden op de middelbare school geleerd mijn mening te onderbouwen met argumenten. Het pgo sprak me aan en ik kwam vaak in Maastricht omdat mijn vriend hier al studeerde. Als je een stad leert kennen, ga je het steeds leuker vinden.
Zeilkamp Zeilkamp vond ik geweldig. Ik ging als kind om te leren zeilen en later, toen ik een jaar of zestien was, als leiding. Ik paste heel goed in de groep, hoefde niet onzeker te zijn. Ik werd daar gewaardeerd om wie ik ben.

NU

Alexander Ik heb mijn vriend op vakantie ontmoet, in een hotel aan de Italiaanse kust waar we allebei met ons gezin op vakantie waren. Hij is slim en lief voor mij. We zitten op één level. Hij heeft een uitgesproken mening en durft daar ook voor uit te komen. Dat is soms lastig, maar meestal heel fijn.
F-raad Ik zit in de faculteitsraad van rechten. Als je op die manier betrokken bent bij een organisatie ontdek je veel meer wat er speelt. Soms is het ook frustrerend. Nu vragen we ons bijvoorbeeld af waar en door wie beslissingen worden genomen. Tegen de tijd dat onderwerpen bij de raad komen, is alles al besloten.
Praeses Ik ben dit jaar praeses van mijn dispuut Cumbonadea van Circumflex. Iedereen mag heel erg zichzelf zijn binnen ons dispuut en is daardoor ook anders. Ik ben een soort moederfiguur. Degene aan wie iedereen vragen stelt en die weet wat er moet gebeuren.
Thuis Ik ga regelmatig in het weekend naar huis. Mijn broertjes Benjamin (19) en Gidius (17) wonen daar nog, hoewel Benjamin de helft van de tijd op reis is; hij is professioneel schaker. We zijn een hecht gezin. We hebben allemaal onze typische trekjes, maar weten dat van elkaar. We gaan nog steeds met z’n vijven op vakantie, om het jaar maken we een verre reis.

STRAKS

Backpack Ik wil een lange reis maken, minstens een paar maanden. Zonder al te veel te plannen. Met een backpack op pad, wakker worden en dan eens bedenken wat je de komende drie dagen gaat doen. Ergens denk ik: kom op, Roos, doe dat in je eentje. Daar leer je zoveel van, zo ontwikkel je jezelf. Maar dat is ook best wel eng. Waarschijnlijk ga ik met mijn vriend of een vriendin. Of allebei, dat ze elkaar afwisselen. Ik zou ook voor langere tijd in het buitenland willen wonen, op een vaste plek. Om te ervaren hoe het is als alles wat gewoon is opeens niet meer gewoon is.
Balans Over een jaar of tien wil ik een gezinnetje stichten. Ik wil het gezellige van vroeger, thuis, voortzetten. Wat voor werk ik dan doe, weet ik nog niet. Ik heb ook nog geen idee welke master het wordt. Wel vind ik het belangrijk dat er een goede balans tussen werk en privé is. Ik denk dat je jezelf snel kunt verliezen in ‘carrière maken’. Ik wil uit mezelf halen wat er in zit, maar het hoeft niet allemaal steeds groter en meer te zijn.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)