Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Succesvol Noors protest tegen collegegeld

Succesvol Noors protest tegen collegegeld

Photographer:Fotograaf: Bjørner Often Sveen

NOORWEGEN. De landelijke studentenbond van Noorwegen kraait victorie: de Noorse regering trekt haar plan in om collegegeld te heffen voor niet-Europese studenten.

Noorwegen is een van de weinige landen die geen collegegeld vragen aan hun studenten. EU-studenten die er hun opleiding volgen hoeven dus ook niet te betalen, en zelfs studenten van buiten Europa kunnen er gratis terecht. In Nederland bijvoorbeeld betaalt die laatste categorie het instellingscollegegeld van soms duizenden euro’s per jaar.

Op 17 november, de Dag van de internationale student, protesteerden de landelijke en lokale studentenbonden tegen het voornemen van de regering om het beleid minder ruimhartig te maken. Studenten van het Sogn og Fjordane College gingen daarbij zelfs uit de kleren. “We voelen ons naakt als internationale studenten niet langer in Noorwegen komen studeren vanwege het collegegeld”, zegt een van hen tegen de Europese Studentenbond.

Het protest lijkt succes te hebben gehad. De christendemocraten en de liberalen gingen niet akkoord met de bezuinigingsmaatregel. De Noorse studentenleider Anders Kvernmo Langset is er blij mee en waarschuwt de regering dat ze moet stoppen met het recyclen van slechte ideeën die al eerder strandden in het parlement.

HOP, Hein Cuppen

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)