Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Trouwe viervoeters in opstand

Trouwe viervoeters in opstand

Film: White God

Het verhaal: Als haar moeder naar het buitenland vertrekt, wordt de dertienjarige Lili gedwongen om bij haar vader in Boedapest te gaan wonen. De verhuizing vindt plaats op hetzelfde moment dat de lokale overheid een torenhoge belasting op bastaardhonden aankondigt. Lili’s vader besluit daarom haar hond Hagen langs de snelweg te dumpen. De hond valt in handen van een brute kerel die hem traint voor illegale hondengevechten. Hagen weet te ontsnappen en sluit zich aan bij een groep zwerfhonden die een opstand tegen de mens voorbereiden.

Kwispelend van voorpret naar de bioscoop, want:

- Met White God dient zich op de valreep nog één van de meest originele films van dit filmjaar aan. Op het eerste gezicht lijkt het een familiefilm over een tienermeisje dat op zoek gaat naar haar hond. Het zou zelfs voor een Disney-film kunnen doorgaan, zij het gemaakt door Disney-scenaristen in een zwaarmoedige bui. Maar onder het harige oppervlak is een allegorie te vinden over de onderdrukking van etnische minderheden in hedendaags Europa.

- Er wordt altijd gezegd dat kinderen en honden zich niet laten regisseren. Vanuit die optiek bezien is White God een bravourestukje: in de beste scène van de film zien we hoe een losgeslagen meute van meer dan tweehonderd woeste honden Boedapest onveilig maakt. Regisseur Kornél Mundruczó draaide die scène zonder computertrucage, met 274 honden die zes maanden werden getraind.

Om hondsdol van te worden, want:

- Mijn maag draaide zich diverse keren om bij de gewelddadige gruwelen waaraan honden in deze film worden onderworpen. De filmtheaters mogen blij zijn als Dion Graus niet besluit om een stille tocht te organiseren. Nu we het trouwens toch over Dion Graus hebben: mijn kat begint altijd spontaan op de bank te sproeien als Graus op tv is: weet iemand daar een oplossing voor?

- White God is een wel erg drieste combinatie van filmgenres (wraakthriller, avonturenfilm, melodrama, zombiefilm). Mundruczó is een uniek filmmaker, maar hij heeft dringend behoefte aan een rempedaal.

Het salomonsoordeel: Deze hoogst originele ‘Spartacus met honden’ is een waarschuwing gericht aan alle samenlevingen waarin mensen op basis van ras tot tweederangsburger worden gedegradeerd.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)