Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Hij leerde mij om kritisch na te denken”

“Hij leerde mij om kritisch na te denken”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/Simone Golob

David Bernstein geïnspireerd door Jean Schimek

Psychoanalyticus wilde hij worden. Daarom verruilde David Bernstein (1956) begin jaren tachtig zijn geboortestad Los Angeles voor New York. “New York University bood één van de beste psychoanalytisch georiënteerde graduate programma’s”, zegt Bernstein, hoogleraar forensische psychotherapie aan de faculteit psychologie en neurowetenschappen. “Ik kreeg er les van Jean Schimek. Zijn diepgaande kennis van het werk van Freud maakte indruk op me. Ook bewonderde ik hem omdat hij objectief probeerde te zijn en zich niet liet verleiden tot extreme standpunten over Freuds werk. Hij wilde begrijpen wat Freud bedoelde, las zijn teksten zeer zorgvuldig en hij moedigde zijn studenten aan dat ook te doen. Hij leerde mij om mijn eigen lijn te kiezen, om kritisch na te denken.”

Schimek verdiepte zich in Freuds verleidingstheorie. Volgens deze theorie worden hysterische verschijnselen bij vrouwen veroorzaakt door een seksueel trauma in de kindertijd. Later verwierp Freud de theorie toen hij concludeerde dat fantasie een grote rol speelt bij seksueel misbruik. Bernstein: “Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Hij zou vrouwen verraden door hun misbruik te ontkennen. Dat deed Freud echter niet, zo leerde Schimek ons. Freud gaf slechts aan dat fantasie een rol speelde bij de beleving van misbruik, ontdekte Schimek, zonder het te ontkennen.  Iedereen heeft dus zijn eigen manier om met een traumatische gebeurtenis om te gaan. Schimek illustreerde dat door te verwijzen naar patiënten uit zijn eigen praktijk. Zo beschreef hij drie misbruikte vrouwen die daarna ieder een andere weg gingen. De eerste was non geworden, de tweede prostituee en de derde psychoanalytica.”

Psychoanalyticus is Bernstein niet geworden. “Tijdens mijn psychoanalytische leertherapie ging ik de beperkingen ervan inzien. Het is een langdurige, passieve therapie, waarin er altijd gezocht wordt naar iets donkers, naar iets in het onbewuste. Bewuste ervaringen doen er niet toe en daarmee is er nauwelijks erkenning voor de beleving van de patiënt. Daarom zeg ik weleens dat de psychoanalyse de enige handel ter wereld is waar the customer is always wrong!”     

Tot aan Schimeks dood in 2002 ontmoette Bernstein hem van tijd tot tijd. “Hij was mijn supervisor tijdens mijn klinische stage en, zij het op papier, de promotor van mijn onderzoek.” Een neurologische ziekte maakte een einde aan Schimeks leven. Op zijn begrafenis vertelde zijn vrouw een verhaal dat Bernstein nooit eerder had gehoord. De joodse Schimek groeide op in Oostenrijk of Duitsland – Bernstein twijfelt - en was een tiener toen het land werd overgenomen door de Nazi’s. Sommige joodse ouders brachten hun kinderen in veiligheid door ze naar Zwitserland te sturen. Schimek was degene die zich als veertien jarige jongen over deze kinderen ontfermde en ze meenam op zijn tocht over de Alpen. Aangekomen in Zwitserland, veranderde hij zijn naam. Bernstein weet niet waarom Schimek dit verhaal nooit heeft verteld. “Misschien was het te pijnlijk voor hem, was dit zijn trauma en is hij psychoanalyticus geworden om daarmee om te gaan.”

Ingrid Candel

In deze serie vertellen wetenschappers over de persoon die hen het meest heeft geïnspireerd

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)