Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Onderzoekers klagen bij Reclame Code Commissie

Onderzoekers klagen bij Reclame Code Commissie

MAASTRICHT. UM-psychologen hebben meerdere klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie vanwege misleidende teksten van softwarebedrijf The Insurance Toolbox. Het bedrijf prees stemanalyse bij verzekeraars en gemeenten aan als dé manier om bijstandsfraudeurs te ontmaskeren. Terwijl wetenschappelijk onderzoek keer op keer uitwijst dat stemanalyse zo betrouwbaar is als het opgooien van een muntje.

 

Harde cijfers zijn er niet maar in de Verenigde Staten schijnen politiekorpsen er massaal gebruik van te maken. Ook overheden en verzekeraars in Engeland zijn er opgetogen over. Wie belt om schade door te geven of een uitkering aan te vragen, kan daar te horen krijgen dat een stemanalyse wordt gemaakt van het gesprek. Software analyseert dan ruim ‘120 parameters’ – welke blijft onduidelijk - om leugenaars op te sporen. Het bedrijf The Insurance Toolbox, die de software verkoopt, schreef op haar website dat Layered Voice Analysis, zoals de methode heet, 85 tot 90 procent nauwkeurig is. 

“Misleidend”, noemen de psychologen Ewout Meijer en Harald Merckelbach deze teksten in hun klacht en eisen dat het bedrijf haar website aanpast. De Reclame Code Commissie heeft de onderzoekers gelijk gegeven, waarna The Insurance Toolbox de percentages heeft vervangen door “uitermate nauwkeurig”. Tot ongenoegen van de psychologen, die nu een nieuwe klacht op de bus hebben gedaan.

“Het leek me goed om aan de bel te trekken”, zegt Ewout Meijer, gespecialiseerd in onder meer leugendetectie. “In de medische wereld gebeurt dat vaker. Stichting Skepsis legt met regelmaat een klacht neer bij de Reclame Code Commissie over gezondheidsproducten met absurde claims, vaak uit de pseudowetenschappelijke hoek. In de veiligheidswereld wordt evengoed een hoop onzin uitgekraamd.”

Er bestaat nu eenmaal geen apparatuur die leugenaars kan ontmaskeren, zegt Meijer. “Nog nooit is aangetoond dat liegen samenhangt met specifiek nonverbaal gedrag, of het nou gaat om friemelen aan je neus, wegkijken of transpireren. Wat wel steek houdt, is de inhoud analyseren van wat iemand vertelt. Als een verhaal waar gebeurd is, dan noemen mensen meer zintuiglijke details. Ze beschrijven wat ze hoorden, hoe het rook, noem maar op. Toch zijn de meeste mensen geneigd om te letten op nonverbaal gedrag, zoals Maastrichts onderzoek laatst nog uitwees. Zelfs rechercheurs doen dat.”

Over stemanalyse is de vakliteratuur helder: het bewijs is armoedig. Recent nog pasten Amerikaanse onderzoekers Layered Voice Analysis toe in 74 politieverhoren; achttien van deze verdachten legden later een bekentenis af, waarmee hun schuld dus vast kwam te staan. Stemanalyse had minder dan de helft van deze verdachten eruit gepikt. In 2008 werden in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Justitie driehonderd arrestanten ondervraagd over hun drugsgebruik. In vergelijking met een urinetest bleek stemanalyse ook in dit geval even nauwkeurig als een kop-of-munt-worp. De Maastrichtse psychologen hebben zelf een keer een geavanceerd stemanalyseapparaat aangeschaft en getest met eigen onderzoek. Daaruit bleek zelfs dat mensen het vaker bij het goede eind hadden dan het toestel.

Is het analyseren van stemmen volslagen flauwekul? Nee, dat ook weer niet. Uit een metastudie uit 2007 bleek dat leugenaars inderdaad met een iets hogere stem spraken dan eerlijke mensen, maar de verschillen zijn niet groot genoeg.

Dit doet niets af aan het gegeven dat er geld te verdienen is met dit boerenbedrog, aldus Meijer. “Veel van dit soort producten, ook deze stemanalyse, komen uit Israël. Dat is het land voor wie veiligheid van levensbelang is. Dus wat daar vandaan komt moet wel goed zijn. Daar adverteert men dan ook mee, zonder dat de effectiviteit is aangetoond.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)