Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Half man, half zeeleeuw

Film: Mr. Turner

Het verhaal: Mr. Turner volgt enkele late episodes uit het leven van de ‘schilder van het licht’ J.M.W. Turner (Timothy Spall). De excentrieke Turner (1775-1851) stond bekend om zijn landschappen en zeegezichten. In Mr. Turner wordt hij geportretteerd als een compromisloze, maar kwetsbare kunstenaar, teder in de omgang met zijn vader, maar ook een ongemanierde, norse stijfkop die zijn onwettige kinderen geen blik waardig gunde, zich aan zijn huishoudster vergreep en een dubbelleven leidde in een pension aan de Britse kust.

Zo maak je een biopic, want:

- In biopics wordt het leven vaak Wikipediagewijs gereduceerd tot een rijtje hoogte- en dieptepunten. Niets van dat alles in dit sublieme kunstenaarsportret van Mike Leigh, die kiest voor een meer poëtische aanpak. Meer dan wat ogenschijnlijk lukraak gekozen flarden uit Turners leven zijn het niet, maar het geheel is vele malen groter dan de som der delen.

- Een nieuwe film van Leigh is altijd reden om naar de bioscoop te gaan. Het was Leigh die ooit de liefde voor cinema in mij deed ontvlammen. We schrijven het jaar 1993. Ik was twintig destijds en zag Naked, een rauw en ontluisterend portret van een filosofische zwerver in post-Thatcheriaans Londen. De film kerfde een paar littekens op mijn ziel.

- Cameraman Dick Pope schildert al bijna net zo mooi met licht als Turner zelf.

- Het is onmogelijk om over Mr. Turner te schrijven zonder de loftrompet te steken over Timothy Spall. Zijn dierlijke, expressieve vertolking van Turner bestaat voor een aanzienlijk deel uit het schrapen van zijn keel, hoesten, snuiven en grommen. Vooral grommen, een soort oergrunt die ergens diep in zijn gehavende lijf opborrelt. Spall vertolkt Turner als half man, half zeeleeuw en het is een onvergetelijke performance.

Liever naar de Tate Gallery, want:

- Door al het gesnuif en gegrom van Spall verdwijnt het kunstenaarschap van Turner wat naar de achtergrond: wie wil begrijpen wat Turner betekend heeft voor de latere impressionisten, kan beter naar de bibliotheek dan naar de bioscoop.

Het salomonsoordeel: Als je tijdens de kerstvakantie slechts één film gaat zien, laat het dan deze zijn: een afwisselend teder, melancholiek, wrang en humoristisch portret van de ‘schilder van het licht’.

 

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)