Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Een gewone man, heel down to earth, sympathiek en zonder kapsones”

“Een gewone man, heel down to earth, sympathiek en zonder kapsones”

Photographer:Fotograaf: Foto: Joey Roberts Collage: Simone Golob

Raf de Bont geïnspireerd door prof. Steven Shapin

Een grote grijze snor, sympathiek, nuchter, een vlotte pen en dé autoriteit op het gebied van de wetenschapsgeschiedenis wereldwijd. Prof. Steven Shapin, 71 jaar en hoogleraar in Harvard, is het grote voorbeeld voor Raf de Bont, assistant professor wetenschapsgeschiedenis aan de faculteit Arts and Social Sciences en sinds kort lid van de Jonge Akademie van de KNAW.

“Ik las zijn boeken al tijdens mijn studie in Leuven”, vertelt Raf de Bont (37). “Steven Shapin heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van mijn vakgebied: de wetenschapsgeschiedenis. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zorgde hij voor een grote omslag. Hij wees op de wisselwerking tussen wetenschap en cultuur, hoe de geschiedenis van de wetenschap samenhangt met bredere culturele en sociale ontwikkelingen. In zijn beroemde boek Leviathan and the Air-Pump uit 1985 dat hij samen met Simon Schaffer publiceerde, schrijft hij over de opkomst van experimenten in de wetenschappen in het Engeland van de zeventiende eeuw. Dat had alles te maken met de burgeroorlog die net ten einde was. Men had behoefte aan kennis die geen conflicten zou oproepen. De inzet van experimenten - voor iedereen toegankelijk én onder aanwezigheid van mensen met status die konden checken of alles goed verliep – leek de oplossing. De onderzoekers hoopten zo het vertrouwen in hun werk te vergroten. Dat vertrouwen komt ook in Shapins werk over de twintigste eeuw terug. ” Zelf is De Bont erg geïnteresseerd in hoe wetenschappers hun eigen identiteit creëren in onze eeuw: “Ik doe onderzoek naar de rol van ecologen in internationale natuurbeschermingsorganisaties. Hoe geven zij hun eigen rol vorm? Aan de ene kant zijn ze activistisch, politiek betrokken. Aan de andere kant zijn het ‘neutrale’ onderzoekers. Daar zit natuurlijk een spanning tussen.”

De Bont beseft dat Shapin een grote naam in een klein circuit is. Hij heeft hem één keer ontmoet. “Ik was postdoc in Leuven en las samen met een groep een van zijn boeken. We ontdekten dat hij Londen zou aandoen en nodigden hem uit voor een workshop en lezing. Hij kwam tegen betaling van de treinreis en de overnachting.” Lachend: “Ik stelde me vooraf een man voor die in grote wijsheden zou spreken, - het was immers iemand die ik bewonderde -  maar het bleek een gewone man, heel down to earth, sympathiek en zonder kapsones. Er kwamen vijftig mensen naar de lezing, weinig ja, maar het is ook een klein vakgebied.”

Hij is niet moeilijk te volgen, schrijft juist heel toegankelijk en helder, zegt De Bont. “Hij schrijft voor een breder publiek, vindt dat de samenleving moet kunnen lezen waar hij mee bezig is. Hij snijdt bredere thema’s aan, denk aan zijn boek The Scientific Revolution.” Hij heeft een ruime interesse, concludeert De Bont. “ Hij heeft over de geschiedenis van de voedingsleer gepubliceerd. Tijdens zijn tweedaags bezoek aan Leuven was hij zeer geïnteresseerd in cafés en restaurants. Niet zozeer vanwege de drank en het eten, maar vanwege de Belgische uitgaanscultuur.”

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)