Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Europese beurzen voor twee Randwyck-onderzoekers

MAASTRICHT. Alard Roebroeck en Lorenzo Moroni, beiden Maastrichtse wetenschappers, hebben van de European Research Council (ERC) een starting grant gekregen van 1,5 miljoen euro. Bijna 3300 jonge wetenschappers deden een gooi naar de beurzen die jaarlijks worden verdeeld. Er werden er 328 toegekend; 34 voor Nederland.

Opgeleid in de computerwetenschappen en psychologie promoveerde Alard Roebroeck in 2006 in Maastricht. Als codirecteur heeft Roebroeck deels de verantwoordelijkheid over het Brains Unlimited MRI scanner lab waar onder meer de zeldzame 9.4 Tesla scanner is ondergebracht. Hij ontrafelt het brein, onderzoekt de structuur van connecties tussen hersencellen; welke zijn met welke verbonden en wat zegt het over onze hersenfuncties. “Net als in onze lever zitten in onze hersenen ook ongeveer 100 miljard cellen. Maar het verschil zit ‘m in de verbinding tussen deze cellen. Terwijl er in de lever maar een paar met elkaar zijn verbonden, gaat het in onze hersenen om 10 duizend connecties per neuron. Dat zorgt ervoor dat we zoveel kunnen met ons hoofd.” Met behulp van de 7 en 9.4 Tesla scanners probeert Roebroeck deze hersennetwerken en de activiteit daarin te ontrafelen.
De tweede laureaat komt eveneens uit Randwyck: Lorenzo Moroni. Hij maakt deel uit van de onderzoeksgroep van prof. Clemens van Blitterswijk, begin dit jaar verhuisd vanuit Twente. In het MERLN instituut worden ‘slimme’ biomaterialen ontwikkeld die met gebruik van eigen stamcellen tot nieuwe weefselvorming bij patiënten (bijvoorbeeld bot) moeten leiden. Moroni sleepte al de Jean Leray Award 2014 binnen, een prestigieuze prijs van de European Society for Biomaterials.
Met de ERC beurs kunnen de jonge onderzoekers een eigen onderzoeksteam van promovendi en een postdoc om zich heen scharen.

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)