Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een gele kaart voor private master bij rechten

"Het belang dat de NVAO sinds kort aan eindscripties hecht, heeft ons de das omgedaan”

MAASTRICHT. Onderwijskeurmeester NVAO heeft een gele kaart uitgedeeld aan de master Intellectual Property Law and Knowledge Management (IPKM) van de Maastrichtse rechtenfaculteit. Kritiek is er onder meer op de samenstelling van de examencommissie en de inhoud van scripties. Binnen twee jaar moet alles in orde zijn, maar inmiddels hebben de juristen de herstelplannen al zo goed als uitgevoerd. De opleiding is de dupe geworden van de aangescherpte protocollen van de NVAO, meent masterdirecteur prof. Anselm Kamperman Sanders.

Een vijfkoppige commissie bracht in februari van dit jaar een bezoek aan de faculteit; de kleine selectieve master IPKM op het gebied van intellectueel eigendom, patentrecht en industriële technologie, moest opnieuw periodiek gekeurd worden. De opleiding bestaat uit twee tracks: een voor juristen en een voor niet-juristen zoals chemici, moleculair biologen en ingenieurs. Voor beide tracks geldt een aparte accreditatie.
Het belang dat de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) sinds kort aan eindscripties hecht, “heeft ons de das omgedaan”, zegt prof. Anselm Kamperman Sanders. Het panel vond 10 procent van de scripties onder de maat. Sommige scripties zouden zelfs voor een bacheloropleiding nog maar net goed genoeg zijn, aldus het panel in zijn rapport. Er is kritiek op het Engels, het gebruik van voetnoten en de manier van redeneren (onlogisch en niet consequent). Kamperman Sanders: “Ik ben er zeer ontstemd over. Ze hebben twee van de twintig scripties besproken, dat is dus 10 procent. En in beide gevallen was ik het oneens met hun oordeel. Ze gingen er gedeeltelijk in mee, maar bleven uiteindelijk toch bij hun standpunt.
“Onze opleiding kijkt naar de behoeften in de markt; we leiden studenten op die al een master of promotie achter de rug hebben. Wij hoeven hen niet te leren hoe ze een scriptie moeten schrijven. Voor onze scripties krijg je 6 studiepunten (ECTS), 10 procent van een totaal van 60. Wij nemen examens af na ieder vak, toetsen hun schriftelijke opdrachten en deelname aan mock trials, interne pleitwedstrijden. Ik vind dat allemaal zinniger dan één scriptie. Ook het Europees Octrooibureau accrediteert onze opleiding, zelfs jaarlijks. Zij letten op de inhoud, niet op scripties.”

Zowel uit het rapport als uit de woorden van Kamperman Sanders blijkt dat het panel moeite had met het negatieve eindoordeel, te meer omdat ze de studie op twee van de in totaal drie punten juist goed vonden. “En de beoordeling ‘goed’ is exceptioneel. Dat maakt het ook extra pijnlijk.” De commissie roemt het unieke karakter van de studie, de kruisbestuiving tussen ‘science’ en ‘law’. Ook op het curriculum en het niveau van de docenten is niets aan te merken.

Inmiddels zijn de herstelplannen al doorgevoerd: de samenstelling van de examencommissie is aangepast, er zijn formele en heldere afspraken over deadlines en het aantal herkansingen, er is meer duidelijkheid over de scriptieprocedure en vanaf komend academisch jaar toetst men bij de selectie strenger op de Engelse taal. Ook worden een aantal instructiesessies legal English en methodologie toegevoegd.
Er is overwogen in beroep te gaan tegen het besluit, “maar de aanpassingen konden zo snel worden gedaan dat ik me afvraag waarom dat nodig is. Dan zou ik een principiële discussie moeten voeren over de manier waarop de NVAO haar protocollen samenstelt en dat dit dus niet past bij een opleiding als IPKM.”
De master duurt één jaar voor fulltimers (15 duizend euro collegegeld). Voor parttimers geldt een onderwijsperiode van twee jaar en een bedrag van 17 of 18 duizend euro, afhankelijk van een eenmalige of gespreide betaling.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)