Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geachte gemeenteraad

Geachte gemeenteraad

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Bergbroeder is (even) terug

U heeft een probleem, Albert Bergbroeder heeft de oplossing! Nu onze geliefde burgemeester laf in de rug is gestoken door het naargeestige duo Rutger en Robbie zoekt u een capabele opvolger, liefst van onbesproken gedrag en 100% immuun voor avances van alle Robbie-achtigen.

Nou, dat treft, want wij van de UM hebben er eentje in de aanbieding! Niet dat wij iemand kwijt willen maar een gemeente in nood moet je helpen, vinden we. Zeker als die gemeente òns op zijn tijd weer helpt, nietwaar? En we hebben toevallig een coryfee in huis die zeeën van tijd heeft. Wie? De man die in carnavalskringen hardnekkig ‘de magnifieke rector’ wordt genoemd, de rector magnificus dus, prof. dr. Luc Soete.

Heeft die het dan niet druk, zult u zeggen. Nee! En ik zal u uitleggen waarom. Onze rector werkt gestaag maar effectief aan een steeds grotere onzichtbaarheid. Dat doet hij door taken stukje bij beetje aan anderen te gunnen, plat gezegd, over de heg te kieperen. Hij creëert met dat doel zelfs hele nieuwe functies. Bij ons op de Berg zong het al een tijdje rond en deze week werd het eindelijk openbaar: naast de rector verschijnt een vicerector! Nog nooit vertoond hier aan de UM, en misschien ook wel niet in het land. De vicerector gaat het onderwijs vernieuwen. Was dat dan niet de taak die de vorige rector, de heer Mols, reeds op zijn schouders had genomen? Jazeker. En had zijn opvolger Soete niet plechtig beloofd op die ingeslagen weg verder te gaan? Opnieuw: jazeker. Want een rector, u weet dat misschien, is vooral verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek aan een universiteit. Welnu, de heer Soete zal natuurlijk ‘op strategisch niveau’ - u kunt tussen de regels doorlezen, leden van de gemeenteraad! - actief blijven en om de paar jaar een nota door mij en mijn collega’s laten afscheiden, maar het echte werk, daar is dus die vicerector voor.

En het onderzoek, het wetenschapsbedrijf, is hij daar wèl volop mee bezig? Tja, ambtshalve heb ik daar wat minder zicht op maar afgaande op de berichtgeving in dit prachtblad weet ik het zo net niet. Plagiaat, daar zegt hij wel eens wat over, maar kwam laatst niet de minister met een Wetenschapsvisie 2025? En wie gaf daar namens het College van Bestuur commentaar op? Nee, niet de rector, wel de alomtegenwoordige voorzitter, de bij u niet onbekende heer Paul.

Daarom, gemeenteraad, stel ik voor dat wij prof. Soete bij u detacheren. Wat kan er mis gaan? Heeft Maastricht ooit een heuse professor aan de top van de piramide gehad? Hij zal u zeker niet om de oren slaan met nieuwe initiatieven, hooguit eentje om een hulpburgemeester in te stellen, maar dat moet u negeren. Dat hij Belg is kan in het Europa- anno-nu geen bezwaar zijn, en voor hitsige avances in de horeca is hij de leeftijd te boven.

Uw dienaar,

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)